Τα 6 + 1 βήματα για την θωράκιση της οικονομίας από το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος

Τα 6 + 1 βήματα για την θωράκιση της οικονομίας από το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Εξέταση από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής για τις ενέργειες στην κατεύθυνση της θεσμικής θωράκισης κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η εξέταση αφορά την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 4ης οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Οδηγία 2015/849).

Την εν λόγω διαδικτυακή διαδικασία συναντήσεων άνοιξε με εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, και του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Προέδρου της Επιτροπής Στρατηγικής, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Με βάση την εισήγηση του υπουργού οικονομικών του αρμόδιου υφυπουργού και του ΓΓ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου κατά την συνάντηση αναπτύχθηκε το πλέγμα των δράσεων του ΥΠΟΙΚ για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά την συνάντηση το Υπουργείο Οικονομικών:

1ον. Προχώρησε στην ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (2018/843) με την ψήφιση του ν. 4734/2020, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με σημαντικές καινοτομίες, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη διαφάνεια των εταιρικών δομών, στον περιορισμό της ανωνυμίας στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων, στη στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία των αρχών προληπτικής εποπτείας.

2ον. Προχώρησε, μέσω της ψήφισης του ν.4734/2020, στην αντιμετώπιση όλων των θεσμικών εκκρεμοτήτων που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση στη λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.

3ον. Προχωρά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1153 για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων.

4ον. Συμμετέχει με δυναμική παρουσία στις διεθνείς συναντήσεις της Ολομέλειας της Financial Action Task Force (FATF) και των ομάδων εργασίας κατά τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου 2019, Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Οκτωβρίου 2020, καθώς και σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις, προβάλλοντας δυναμικά τις θέσεις της χώρας.

5ον. Συνεργάζεται στενά με τη Γραμματεία της FATF και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανάδειξη των θέσεων της χώρας στα θέματα αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

6ον. Κατάφερε να αυξήσει τα στελέχη της χώρας που συμμετέχουν στις διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησης της FATF και έτσι καλύφθηκε – για πρώτη φορά – η υποχρέωση της χώρας για αποστολή Ελλήνων αξιολογητών, αποφεύγοντας την επιβολή υψηλών οικονομικών κυρώσεων που εκκρεμούσαν σε βάρος της χώρας και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο διεθνές δίκτυο της FATF.

7ον. Υλοποίησε στην Αθήνα το σεμινάριο εκπαίδευσης των μελλοντικών αξιολογητών της FATF, το οποίο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με εκπαιδευτές στελέχη της FATF και συμμετέχοντες – υποψήφιους αξιολογητές από όλον τον κόσμο.

Επισημάνθηκε επίσης ότι μέχρι μέχρι σήμερα έργο στο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποδεικνύει στην πράξη την προτεραιότητα που έχει στην ασκούμενη πολιτική η θεσμική ενδυνάμωση της χώρας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενισχύοντας, με συστηματικότητα και μεθοδικότητα, τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα