Τα αδιέξοδα του Ασφαλιστικού. Τα σενάρια για να γλυτώσουν οι κύριες συντάξεις

Τα αδιέξοδα του Ασφαλιστικού. Τα σενάρια για να γλυτώσουν οι κύριες συντάξεις
Protest march in Athens during the 24-hour strike on Dec. 3, 2015. / 24 3 , 2015 SOOC

Η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη ανάμεσα στη δέσμευσή της να διατηρήσει ανέπαφες τις κύριες συντάξεις και στην υποχρέωση που εκπορεύεται από το 3ο μνημόνιο, να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το επόμενο έτος, κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Μπορεί οι επικουρικές συντάξεις να «θυσιάζονται» στο βωμό της προσπάθεια να διασωθούν οι κύριες συντάξεις, όμως η μείωσή τους, από τα 170 ευρώ και άνω, δεν αρκεί. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε χθες, περιορίστηκε στο να πραγματοποιήσει ένα γενικό προγραμματισμό για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, στις αρχές του 2016.

Η ελληνική πλευρά επιμένει να προτείνει αύξηση εσόδων, μέσω αντίστοιχης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για την κύρια ασφάλιση, όμως οι θεσμοί έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους.

Σύμφωνα με τα Dikaiologitika.gr, ως αντιστάθμισμα της παραπάνω πρότασης, το υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζεται σενάριο που θέλει την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, από 1.000 ευρώ και άνω, με τους εκπροσώπους των δανειστών να μην έχουν έως τώρα, τοποθετηθεί επίσημα. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας όμως, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού θα καταλήξει το ποσοστό αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά προτιμά να βρίσκεται στα επίπεδα του 70% και όχι στο 50 – 55% που επιθυμούν οι θεσμοί. Οι προβολές που γίνονται στο υπουργείο Εργασίας, σε διαφορετικά ποσοστά ανά ύψος συντάξεων και ανά Φορέα Ασφάλισης, είναι συνεχείς, αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε μια οριστική πρόταση, για να αξιολογηθεί από τους θεσμούς. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την έλευση του κλιμακίου των θεσμών, που εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα αμέσως μετά τα Θεοφάνια.

Προβληματική είναι και η συζήτηση γύρω από το σκέλος της εθνικής σύνταξης, αφού οι απαιτήσεις των δανειστών για επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων σε όσους επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης, στην ουσία ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης, να στηρίξει ένα μέτρο πιο… φιλολαϊκό. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί και τη διαδικασία ενοποίησης των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, υπό την σκέπη του ΙΚΑ.

Μια διαδικασία που συνεπάγεται και την παράλληλη ενοποίηση των εισφορών, γεγονός που σημαίνει σημαντική αύξησή τους σε ΟΓΑ κατά κύριο λόγο, αλλά και σε ΟΑΕΕ. Η ηγετική ομάδα του υπουργείου Εργασίας, επεξεργάζεται σχέδιο με βάση το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει αντιστάθμισμα των αυξήσεων, από μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών από 7 ή 15 που είναι στα παραπάνω Ταμεία, σε 2-3 το πολύ.

Όλα αυτά όμως πρέπει να τύχουν της έγκρισης των θεσμών που επιμένει να επικεντρώνει τα επιχειρήματά της στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης…

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika.gr:

Σχέδιο νόμου για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου

Ασφαλιστικό: Κατάργηση εφάπαξ και πλαφόν στις συντάξεις ζητούν οι δανειστές

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα