Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
Ελληνική οικονομία Eurokinissi

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρέθηκε η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Τι έγραψαν το Reuters, οι Financial Times, το Bloomberg, η Handelsblatt, η FAZ και η Il Sole 24 Ore.

Με εκτεταμένα δημοσιεύματα, τα μεγαλύτερα μέσα του διεθνούς οικονομικού – και όχι μόνο – Τύπου αναφέρθηκαν στη χθεσινή έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Κατά γενική ομολογία, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την Αθήνα χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, με την εκτίμηση ότι σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα της χώρας στην επιστροφή προς την κανονικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά, στην πλειονότητα των δημοσιευμάτων, γίνεται και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και στην πρόθεση της κυβέρνησης για υιοθέτηση μιας κοινωνικής ατζέντας που θα απαλύνει τα κατάλοιπα που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση.

Reuters: “Κατρακυλούν οι αποδόσεις”

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν έξι μηνών, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από αυτή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η ζήτηση για το νέο πενταετές ομόλογό της ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η Ελλάδα αναμενόταν να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από ένα νέο πενταετές ομόλογο με μία σχετικά ανταγωνιστική απόδοση, καθώς συγκέντρωσε ισχυρή ζήτηση. Η πώληση αποτέλεσε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξης αναχρηματοδότησης του χρέους της στις αγορές μετά από σειρά ετών αυστηρής εποπτείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,97%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν πάνω από 6 μονάδες βάσης στο 2,974%, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών.

Η Ελλάδα είχε τεστάρει τη διάθεση της αγοράς τα τελευταία χρόνια, υπό την παρακολούθηση των διεθνών δανειστών της. Είχε πουλήσει 3 δισ. ευρώ 7ετών ομολόγων πριν από σχεδόν ένα έτος. Το Βέλγιο, εν τω μεταξύ, είδε να εκδηλώνεται ζήτηση άνω των 27 δισ. ευρώ για ένα 30ετές κοινοπρακτικό ομόλογό του και σχεδιάζει να αντλήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επικεφαλής μάνατζερ. Η Αυστρία ολοκλήρωσε την πώληση 10ετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ για την κοινοπρακτική έκδοση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Financial Times: “Ένα βήμα προς την κανονικότητα”

«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της “Μακεδονίας” τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Bloomberg: “Η Ελλάδα δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών”

H Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα 2,5 δισεκ. ευρώ, για πρώτη φορά από την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκ νέου αποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η απόδοση των ομολόγων, που λήγουν το 2024, θα καθοριζόταν στο 3,6%, λιγότερο από τον αρχικό στόχο 3,88%, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, η οποία είπε επίσης ότι η ζήτηση από τους επενδυτές ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στρέφει την προσοχή σε εγχώρια θέματα μετά τη διπλωματική νίκη του με τη διασφάλιση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δημιουργήσει μία ιστορία επιτυχίας (success-story) καθώς ετοιμάζεται για τις φετινές εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%. Η παρούσα έκδοση σημειώνεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συζήτηση της προόδου της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προσθέτει το Bloomberg και αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή από τη χώρα μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και των επειγόντων μέτρων που είναι αναγκαία για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Ο Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση χθες της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων βοήθειας της χώρας. Η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Η μείωση της απόδοσης δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πουλήσει ομόλογα, παρά το ότι έχει ταμειακό μαξιλάρι περίπου 30 δισ. ευρώ.

Handelsblatt: “Ανάρπαστα τα νέα ελληνικά ομόλογα”

«Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη». «Αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία. Στη δημοπρασία του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, οι επενδυτές κυριολεκτικά έσπευσαν να τα αποκτήσουν.

«Η ζήτηση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη φτάνοντας περίπου τα δέκα δισεκατομμύρια» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Εκδότριες τράπεζες ήταν η Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Société Générale CIB. Το κουπόνι του ομολόγου, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024, βρίσκεται 3,4%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των παρατηρητών της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν 3,5 έως 3,7%. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από ό, τι έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 για το τότε πενταετές ομόλογο. Εκείνη την εποχή, το κουπόνι ανερχόταν σε 4.375 % και η απόδοση έκδοσης ήταν 4.625%.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι ήταν λογικό ο Υπουργός Οικονομικών να αντλήσει νέα χρήματα. Μπορεί να εξαργυρώσει πρόωρα τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι Έλληνες οφείλουν το ΔΝΤ περίπου 9,7 δισ. ευρώ. Για τα εν λόγω δάνεια, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το 2024, το Ταμείο χρεώνει την Ελλάδα επιτόκιο έως 5%.

«Η έκδοση ήταν ένα σημαντικό τεστ για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από 8,5 χρόνια κατά τα οποία εξηρτάτο από τα δάνεια εγκατέλειψε στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους την ομπρέλα προστασίας του ευρώ. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται βέβαια επαρκώς για περισσότερα από δύο χρόνια και σήμερα δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή φρέσκο χρήμα. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα θέλει να διερευνήσει την αγορά με μικρότερες εκδόσεις και να αποκτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Η Handelsblatt σημειώνει τέλος, ότι η επιτυχημένη τοποθέτηση των κρατικών ομολόγων την Τρίτη είναι επίσης καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν έτσι μια καλύτερη πιθανότητα να αντλήσουν «φρέσκο χρήμα» από την αγορά.

FAZ: “Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές”

«Προσφορές συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2014» γράφει η γερμανική FAZ, τονίζοντας ότι με το πενταετές ομόλογο εξασφαλίστηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6%.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικών δυσκολιών της Αθήνας. «Η κυβέρνηση δεν εξαρτάται σήμερα από τα έσοδα από την έκδοση, καθώς διαθέτει αποθεματικό ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων της Φρανκφούρτης Union Investment.

«Με την έκδοση του ομολόγου, το κράτος θέλει να αποδείξει την εμπιστοσύνη των αγορών, η οποία ωφελεί και τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα» αναφέρει η Union Investment. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας ότι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου «έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία» τονίζει η FAZ.

Il Sole 24 Ore: “Η κυβέρνηση επιστρέφει στα κοινωνικά μέτρα”

Στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές και στα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

H εφημερίδα του Μιλάνου τονίζει ότι αρχική ιδέα ήταν να ξαναβγεί η χώρα μας στις αγορές αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι διαφορές της Ρώμης με τις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον ιταλικό προϋπολογισμό, δημιούργησαν εντάσεις και επέβαλαν μια αναβολή.

«Τώρα, όμως, η αστάθεια περιορίστηκε και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κάτω από το 4%, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. H Eλλάδα είναι έτοιμη και διέθεσε στην αγορά πενταετή ομόλογα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 3,6% σε σχέση με την αρχική 3,88%», προσθέτει η Il Sole.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία ανήκει στην Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων, «για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να τους κεντρίσει να στραφούν και πάλι στα ομόλογά της, η Αθήνα μπορεί να βασιστεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο των προσδοκιών του κρατικού προϋπολογισμού, και σε ένα “μαξιλάρι” τριάντα περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ».

H Ιl Sole υπογραμμίζει, επίσης, ότι η επιστροφή στις αγορές σημειώνεται μετά από δυο γεγονότα βασικής σημασίας: την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, από μέρους των πιστωτών, και την επικύρωση, από μέρους της ελληνικής βουλής, της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Κάτι που βάζει τέλος σε μια διαφορά η οποία διαρκούσε από το 1991», σημειώνει η εφημερίδα. Παράλληλα, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν τέσσερις ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ουσιαστικά θετική», αφού προβλέπει αύξηση του ελληνικού Αεπ του 2,4% για το 2019, ενώ πέρυσι ήταν της τάξης του 2,1%, με σημαντική, μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους. «Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ συμβουλεύει μια επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων», σημειώνει η εφημερίδα της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Σε ότι αφορά, δε, την γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης, η Il Sole 24 Ore σημειώνει: «Ο Τσίπρας, όμως, έχει μια άλλη ατζέντα, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Άνοιξης: να δώσει μια ανάσα στους πολίτες μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, περιορίζοντας τα πιο βαριά μέτρα που επέβαλε η Τρόικα. Όχι μόνον δεν προχώρησε σε νέες περικοπές των συντάξεων στο τέλος του χρόνου, όπως είχε υποσχεθεί στους δανειστές κατά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά χθες αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, από τον ερχόμενο μήνα, κατά περίπου 10%. Από 586 στα 650 ευρώ τον μήνα (το 2012 ήταν στα 751 ευρώ). Στην βουλή θα προταθεί να καταργηθούν και τα πιο χαμηλά όρια αμοιβών για τους νέους εργαζόμενους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα