Τα νησιά μας μαγεύουν τους ξένους επενδυτές: Βορειοευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Τα νησιά μας μαγεύουν τους ξένους επενδυτές: Βορειοευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Δυναμική είσοδος ξένων στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας. Ποια ακίνητα έχουν ζήτηση ανάλογα με την περιοχή

Συνολικές επενδύσεις 285 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων έχουν πραγματοποιήσει ξένοι αγοραστές την τελευταία διετία (2012-2013), γεγονός που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η πορεία ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας θα ξεκινήσει από τον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, όπως άλλωστε εκτιμούν και αρκετοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή",  κύριοι αγοραστές μέχρι στιγμής παραμένουν άνθρωποι από τη Βόρεια Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες), ωστόσο, αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφεται επίσης από Ρώσους και Κινέζους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey, η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, ώστε να καταγράφει ετήσιες πωλήσεις 8.000 εξοχικών σε ξένους αγοραστές, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ. Με βάση το χθεσινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το 2013 η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων (κατά κύριο λόγο παραθεριστικών κατοικιών) ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 48,7% σε σχέση με το 2012, όταν είχαν επενδυθεί 113 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών ακινήτων, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται από το εξωτερικό. Η μείωση των τιμών που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων τουριστών και φέτος, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μέτρων τόνωσης των αγοραπωλησιών, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% και η χορήγηση βίζας σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, συνθέτουν ένα λίαν ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των αγορών εξοχικών κατοικιών από ξένους.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και σχετική μελέτη της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, με γραφεία στην Αθήνα και παρουσία σε Λονδίνο και Λουξεμβούργο. Η εταιρεία επικαλείται σχετικές εκτιμήσεις της Fitch, σχετικά με τις θετικές προοπτικές της αγοράς εξοχικών κατοικιών της Ελλάδος, η οποία τροφοδοτείται από τη ζήτηση από ξένους, αλλά και Ελληνες ομογενείς. Σύμφωνα με την ανάλυση της Algean Property, εκτός από τους αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία και άλλες χώρες της Ε.Ε., που αποτελούν το παραδοσιακό αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα, κατά το 2014, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η ζήτηση από Κινέζους και Ρώσους αγοραστές. Οι τελευταίοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, μεγαλύτερη ζήτηση αναμένεται να εκδηλωθεί για τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Κρήτη και Κέρκυρα τραβάνε το ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από την Ενωση Μεσιτών της Κρήτης κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές για απόκτηση μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου, ενώ μεγάλη είναι και η κινητικότητα από Ρώσους ενδιαφερόμενους αγοραστές για εξοχικές κατοικίες και παραθαλάσσια οικόπεδα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι στη φάση των διαπραγματεύσεων και δεν έχει ακόμα μετατραπεί σε πράξεις, κάτι όμως που αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από την αγορά της Κέρκυρας και σε μικρότερο βαθμό και των Κυκλάδων, όπου άλλωστε το ενδιαφέρον προέρχεται από πολλές διαφορετικές χώρες, λόγω της υψηλής δημοφιλίας νησιών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ιδίως όσον αφορά την Κέρκυρα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Savills, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, ξεχωρίζει το «νησί των Φαιάκων», ως έναν από τους βασικούς προορισμούς ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, ιδίως τους συνταξιούχους από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι αγοραστές εξοχικών στην Κέρκυρα προέρχονται από τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, η τάση αυτή αναμένεται να διαφοροποιηθεί από το τρέχον έτος, καθώς η Savills προβλέπει αύξηση της ζήτησης από Κινέζους και Ρώσους αγοραστές. Πάντως, οι ξένοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι αρκετά επιλεκτικοί, καθώς προτιμούν ολοκληρωμένες κατασκευές («με το κλειδί στο χέρι»).

Οσον αφορά τις Κυκλάδες, η μεγάλη πτώση των τιμών σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 50% ανάλογα με το νησί και την περιοχή από το 2008 μέχρι σήμερα, συνηγορεί υπέρ της προσέλκυσης περισσότερων αγοραστών κατά το 2014. Σύμφωνα πάντως με σχετικά στοιχεία της Alpha Aστικά Ακίνητα το ενδιαφέρον που καταγράφεται από ξένους αγοραστές, εστιάζει σε καλές περιοχές (κοντά σε παραλία, με θέα) και σε καλής ποιότητας κατασκευές, που προσφέρονται σε τιμές ευκαιρίας.

(Πηγή: Καθημερινή)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επενδύσεις
SHARE:

24Media Network