Ταμειακά διαθέσιμα, ώρα μηδέν! Ο συναγερμός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η συνδρομή των προξενείων

Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Αργολίδας στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας διεκδικεί μεταξύ άλλων το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012, την εξόφληση των απλήρωτων παραγωγών, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ κ.α.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Αργολίδας στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας διεκδικεί μεταξύ άλλων το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012, την εξόφληση των απλήρωτων παραγωγών, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ κ.α. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Εσωτερική στάση πληρωμών σε πλήρη εξέλιξη... Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά ταμεία, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παρά τη διαφαινόμενη πρόοδο δεν έχουν οδηγήσει ακόμη στην πολυπόθητη συμφωνία. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η αβεβαιότητα κορυφώνεται, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται. Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Συναγερμός σήμανε στον οργανισμό, με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν καθυστέρηση δύο ημερών στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.  Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχος συναγερμός είχε σημάνει πρόσφατα και για τις συντάξεις του ΙΚΑ, οι οποίες τελικώς καταβλήθηκαν με καθυστέρηση ορισμένων ωρών.

Για γραφειοκρατικούς λόγους κάνει λόγο το ΥΠΟΙΚ. Σε άμεση παρέμβασή του το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, επιχειρώντας να καταλαγιάσει το κύμα ανησυχίας.  Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, διαβεβαιώνει το υπουργείο και προσθέτει πως η μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ «λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών» αφού «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια».

SOS εξέπεμψε ο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλαν επιστολή - παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αλλά και στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «δεδομένης της διήμερης πλέον καθυστέρησης της καταβολής τόσο της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών, ο Σύλλογος Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους, καθώς ο Οργανισμός κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία.

"Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα κάτωθι:

Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/05/2015.

• Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.

• Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.

Ταμειακά διαθέσιμα, ώρα μηδέν! Ο συναγερμός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η συνδρομή των προξενείων

Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε,  όπως είθισται κάθε χρόνο.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις παρακάτω ενέργειες του Υπουργείου:

• Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση μας, διαφαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με την εκταμίευση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων από το Υ.Π.Α.Π.&Ε  Οργανισμών.

• Με την 11/05/2015 ΑΔΑ: ΒΝ0546ΦΘΗ-6Φ7, απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, έγινε ανάκληση της απόφασης ανάληψης πίστωσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιτιολόγηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό. Ήταν βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν διαθέτει δικούς του πόρους και η λειτουργία βασίζεται στην ανάληψη των δαπανών του από τον προϋπολογισμό του Υ.Π.Α.Π.&Ε.

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Διότι η μη εκταμίευση του σχετικού ποσού, θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησης:

• του προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση τους αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτών

• σειράς Κανονιστικών δεσμεύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο, να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

Καλούμε τόσο τον Πρωθυπουργό την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.&Ε  όσο και  την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.000 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη".

Τι συμβαίνει με τις πρεσβείες και τα προξενεία;

Και σαν να μην έφταναν όλα τα ανωτέρω, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, υπό το ασφυκτικό βάρος της απειλής εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνουν τώρα τα ταμεία των πρεσβειών και των προξενείων της χώρας στο εξωτερικών.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, ζητώντας τους να στηρίξουν την προσπάθεια ανεύρεσης ρευστού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα ζητά από πρεσβείες και προξενεία να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ μετά την ΠΝΠ

Να τελειώσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 19 Μαΐου θέλει η κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network