Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος για επενδύσεις 45 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος για επενδύσεις 45 δισ. ευρώ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Eurokinissi

Στόχο για επενδύσεις τουλάχιστον 45 δις μαζί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων ως το 2026 προβλέπει το Εθνικό πρόγραμμα Ανάκαμψης. Πως κατανέμονται τα ποσά.

Τον φιλόδοξο στόχο για επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, τουλάχιστον 45 δις μαζί με τον μετασχηματισμό του κράτους θέτει το Εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης ως το 2026.

Ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για το πρόγραμμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες εδώ και μια εβδομάδα, κ Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε σήμερα για μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η χώρα.

Τόνισε ότι η ουσία του προγράμματος είναι να προωθηθούν ταυτόχρονα οι δημόσιες επενδύσεις μέσα από τις επιχορηγήσεις των 19,4 δις ευρώ και να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια μέσα από τα δάνεια των 12,7 δις ευρώ με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία. Όπως είπε τα 12,7 θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον άλλα τόσα από ιδιωτικά κεφάλαια σε ιδιωτικές επενδύσεις φτάνοντας το αποτέλεσμα στα 25,4 δις ευρώ . Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις φτάνουν το σύνολο των επενδύσεων που μπορούν να προέλθουν από τα χρήματα του ταμείου για την ελληνική οικονομία στα 44,8 δις ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος το πρόγραμμα ξεκινά άμεσα . Μάλιστα τόνισε ότι το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ανακοινωθεί το Δεκέμβριο ενώ το σύνολο του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου παρά το ότι είναι ένα από τα πρώτα εθνικά σχέδια τα οποία έλαβε σε αυτήν φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Παράλληλα η δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν κυρίως από τις επιχορηγήσεις των 19,4 δις θα προωθούν και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις “Δεν παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό από τη μεταρρυθμιστική εντολή σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που λάβαμε στις εκλογές του 2019. Αντιθέτως την τιμούμε χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις παρά την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, υλοποιώντας βασικές μεταρρυθμίσεις”, υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της διοικούσας επιτροπής της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης με ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις, Άκης Σκέρτσος, κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση των προβλέψεων και των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία.

Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι στον κρίσιμο σήμερα τομέα της υγείας είπε: “Όταν αγοράζουμε ένα αξονικό τομογράφο δεν θα καλύπτουμε μόνο την δαπάνη αγορά. Θα δημιουργούμε και ένα σύστημα παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας τους. Θα εξετάζουμε δηλαδή πόσους ασθενείς εξυπηρέτησε για ποιες ασθένειες με ποια φάρμακα”.

Πως κατανέμονται τα κονδύλια

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κονδυλίων με βάση τον κανονισμό του ταμείου η κατανομή των 19,4 δις ευρώ έχει ως εξής :

  • 6,2 δις ευρώ (ποσοστό 38% ) θα κατευθυνθούν στην Πράσινη μετάβαση της οικονομία
  • 2,1 δις ευρώ ( ποσοστό 13%) θα κατευθυνθούν στην ψηφιακή μετάβαση
  • 4 δις ευρώ ( ποσοστό 25% ) θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται
  • 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της απασχόλησης και την απόκτηση δεξιοτήτων.

Τέλος, 3 δις θα διατεθούν μέσω του React EU για δαπάνες που θα αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version