Τελειωτικό χτύπημα στην ακίνητη περιουσία

Τελειωτικό χτύπημα στην ακίνητη περιουσία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων μετά το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η φορολόγηση, λέει η Ομοσπονδία. Διαβάστε παραδείγματα

"Tο μέτρο αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία", αναφέρει σε της ανακοίνωση η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή την ανακοίνωση για την επιβολή τέλους στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

"Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού «ξεπουλήματος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα".

Επίσης επισημαίνεται ότι η "συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη.

Όμως σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια "τελειωμένη υπόθεση", και το τέλος αυτό, το πραγματικό «τέλος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια.

Τι σημαίνει όμως αυτή η αύξηση της τάξης των τεσσάρων ευρώ, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Μερικά παραδείγματα θα βοηθήσουν να σχηματιστεί καλύτερα η εικόνα.

Έτσι, στη Φιλοθέη ας πούμε, με την αντικειμενική αξία να φτάνει τα 10.000 ευρώ το τ.μ  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.

Στη Μεταμόρφωση ας πούμε από την άλλη, όπου η αντικειμενική είναι πολύ χαμηλότερη, στα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο), για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.

Τέλος, στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.

Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών.

Όσο το γιατί επιλέχθηκε η επιβολή του τέλους να γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, η απάντηση είναι διότι πρέπει η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
SHARE: