Τέλη Κυκλοφορίας και Πετρέλαιο Θέρμανσης: Η διπλή παράταση και το “κούρεμα” της επιδότησης

Τέλη Κυκλοφορίας και Πετρέλαιο Θέρμανσης: Η διπλή παράταση και το “κούρεμα” της επιδότησης
SOOC

Η μείωση της επιδότησης κατά δέκα λεπτά, “στην πηγή”, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μια ανόδου των τιμών στην αντλία, εφόσον οι τιμές διεθνώς μείνουν στα σημερινά επίπεδα και βέβαια τα διυλιστήρια, προχωρήσουν σε μείωση ή αφαίρεση της έκπτωσης που δίνουν από τον Οκτώβριο.

Με δυο παρατάσεις στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας και στην επιδότηση στην “πηγή” του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να διευκολύνει, αφενός ταμειακά τους πολίτες για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, ένεκα των ημερών, όπου συσσωρεύονται πολλές πληρωμές φόρων κτλ, κι αφετέρου να συνεχίσει, έστω και “κουτσουρεμένα” το “κούρεμα” των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, που, πάντως, φαίνεται να ισορροπεί στα 80 δολάρια το βαρέλι περίπου στις διεθνείς αγορές.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα, από κάθε άλλη χρονιά, το Υπουργείο Οικονομικών, δια στόματος του αρμοδίου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε δίμηνη παράταση, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όπως, βέβαια, πάγια συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ύψους 1,2 δις. ευρώ. Η παράταση, βέβαια, αφορά και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ για το 2023.

Σημειώνεται ότι και για το 2023 ισχύει το καθεστώς που ίσχυσε για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022. Συγκεκριμένα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πριν τις 30 Οκτωβρίου 2010, στη δεύτερη τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από 1η Νοεμβρίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται τα καινούρια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021.

Δήλωση ακινησίας

Να σημειωθεί ότι η παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ισχύει και για τη δήλωση ακινησίας οχημάτων η οποία κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Όσοι, δηλαδή, εκ των ιδιοκτητών Ι.Χ. αυτοκινήτων επιθυμούν να καταθέσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τις πινακίδες τους, το νέο έτος, θα έχουν ένα “μπόνους” δωρεάν κυκλοφορίας δύο μηνών, καθώς Ιανουάριο και Φεβρουάριο και εάν καταθέσουν τις πινακίδες στο φίνις της παράτασης θα έχουν αποφύγει τα τέλη.

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων επιτρέπει την απλή κατάθεση δήλωση ακινησίας στην σχετική πλατφόρμα, χωρίς να απαιτείται φυσική παράδοσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απλά οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν τον χώρο στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα που ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ, προσαυαξανόμενα μέχρι τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Επιπλέον, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έδωσε παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για ένα τρίμηνο με 15 λεπτά το λίτρο με ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, η μείωση της επιδότησης κατά δέκα λεπτά, “στην πηγή”, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μια ανόδου των τιμών στην αντλία, εάν μάλιστα και τα διυλιστήρια, προχωρήσουν σε μείωση ή αφαίρεση της έκπτωσης που δίνουν από τον Οκτώβριο. Σήμερα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή κινείται, κατά μέσο όρο, πανελλαδικά στο 1,22 ευρώ, με την Αττική να “βλέπει” και τιμές χαμηλότερα. Το “κούρεμα” της επιδότησης, πάντως, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή αύξηση των τιμών, κατά 10 λεπτά εφόσον διατηρηθεί η ίδια τάση στις διεθνείς αγορές, όπου το πετρέλαιο π.χ. τύπου “μπρεντ” βρίσκεται στο επίπεδο των 80 δολαρίων το μήνα.

Να σημειωθεί ότι λόγω της συγκυρίας τιμής, στην εκπονή του χρόνου και πριν ”κουρευτεί” η επιδότηση αλλά και του κρυου που έρχεται, η αγορά αναμένεται να “ζεσταθεί” την αγορά.

Ειδικά, όταν με βάση τις προβλέψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναμένεται από σήμερα μια νέα πτώση στις βενζίνες και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση, ωστόσο, στελέχη της αγοράς, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, κατέγραψε πτώση κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κύρια λόγω του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα