Τέλος χρόνου για δηλώσεις και “ξεχασμένα” τετραγωνικά

Τέλος χρόνου για δηλώσεις και “ξεχασμένα” τετραγωνικά
Ακίνητα Eurokinissi

Η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων λήγει την Παρασκευή στις 28 του μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τα "ξεχασμένα τετραγωνικά", αφού θα πρέπει να δηλωθούν ως το τέλος του μήνα.

Τέλος χρόνου για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και των δηλώσεων των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών να αποκλείουν νέα παράταση .

Η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά την Παρασκευή στις 28 του μήνα. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, παρά τις δύο διαδοχικές μηνιαίες παρατάσεις για να συμπληρωθεί ο αναμενόμενος αριθμός των 6,4 εκ. δηλώσεων θα πρέπει μέσα στις επόμενες τέσσερεις ημέρες να κατατεθούν περίπου άλλες 550.000 δηλώσεις.

Από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται προς το παρόν τουλάχιστον κατηγορηματικοί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση.

Ωστόσο ο αριθμός των δηλώσεων που εκκρεμούν είναι μεγάλος και ο ρυθμός της ημερήσιας υποβολής δεν ξεπερνά τις 35.000 ακόμη και τις καλύτερες ημέρες.

Οι δηλώσεις που απομένουν είναι κατά τεκμήριο χρεωστικές και αφορούν δηλώσεις ελέυθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Συνεπώς το ΥΠΟΙΚ θα απαντήσει στο δίλλημα είτε με το να δώσει άλλη μια μικρή ίσως παράταση και να ζητήσει να πληρωθεί τριπλή δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου (όπως ζητά να πληρωθεί διπλή δόση για όσους δεν υπέβαλλαν δηλώσεις ως στο τέλος Ιουλίου), είτε με το να μοιράσει πρόστιμα και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη κατάθεση δήλωσης σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα «ξεχασμένα τετραγωνικά» που θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως το τέλος του μήνα. Ο αρμόδιος υπουργός εσωτερικών κ Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι ούτε και σε αυτήν περίπτωση θα δοθεί κάποια παράταση.

Μέχρι στιγμής το εμβαδόν ακινήτων μέσα από 776.183 δηλώσεις ιδιοκτητών από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Ιουλίου έχει μεγαλώσει κατά 177.000 στρέμματα που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα από φόρους και τέλη προς τους δήμους. Η μη δήλωση πρόσθετων τετραγωνικών θα φανεί από την διασταύρωση που θα κάνει η ΚΕΔΕ στο τέλος της διαδικασίας με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ( Ε9) του κάθε ιδιοκτήτη. Αν δεν γίνει εγκαίρως η δήλωση τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά.

Οσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Παράλληλα βέβαια όσοι δεν δηλώσουν ταρ πόσθετα τετραγωνικά και αυτά προκύψουν από την διασταύρωση που θα κάνει η ΚΕΔΕ θα υποχρεωθούν σε αναδρομική πληρωμή τελών από το 2015 για την πρόσθετη επιφάνεια μαζί βέβαια και τόκους και προσαυξήσεις αφού πλέον τα πρόσθετα τέλη θα αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιοκτητών .

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι και το τέλος του χρόνου

Αντίθετα η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τα διαδοχικά πακέτα περιοριστικών μέτρων κυρίως για τουρισμό και εστίαση φέρνουν νέα αναστολή για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων .

Μέσα στις εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η αναστολή των υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να γράφουν ζημιές από τον κορονοϊό από το τέλος Σεπτεμβρίου που ισχύει σήμερα έως και το τέλος του χρόνου .

Οι φόροι για τους οποίους αναστέλλεται τώρα η πληρωμή θα καταβληθούν από 1/1/2021 μέσω μιας ενοϊκής ρύθμισης 12 μ άτοκων έως και 24 δόσεων με επιτόκιο έως 2,5% που είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Βουλή από το υπουργείο οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα