Τεράστια η ζημιά της εστίασης στην Πάτρα από την ακύρωση του Καρναβαλιού

Τεράστια η ζημιά της εστίασης στην Πάτρα από την ακύρωση του Καρναβαλιού
Καρναβαλιστές στους δρόμους της Πάτρας εν μέσω κορονοϊού Eurokinissi

Η τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας έφερε στο φως τις τεράστιες απώλειες των καταστημάτων της Πάτρας μετά τη ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Ένα από τα πρώτα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση της τέλεσης του ετήσιου Καρναβαλιού στην Πάτρα για ν’ αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Αν και υπήρξαν κάμποσοι που αθέτησαν την κεντρική εντολή και βγήκαν στους δρόμους, η πρωτεύουσα της Αχαΐας και η ευρύτερη περιοχή επλήγησαν οικονομικά από τη ματαίωση των δρώμενων πριν από δυο μήνες, ψάχνοντας αποκούμπι.

Οι απώλειες του τζίρου στην εστίαση και μόνο εκτιμώνται στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον αυτό ήταν το ποσό που ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρκολέφας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τους γενικούς γραμματείς, Αθανάσιο Πετραλιά και Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η συζήτηση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των επαφών που έχει αρχίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με παραγωγικούς φορείς λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως ανέφερε το Επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του, αρχικά έγινε ενημέρωση από τον κ. Σταϊκούρα για τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις και τη σκέψη να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας.

Ο κ. Μαρλαφέκας άρχισε την ενημέρωση από την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και υπενθύμισε ότι ο υπουργός είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας να παρουσιάσει μια τεκμηρίωση για τον οικονομικό αντίκτυπο του Πατρινού Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Μαρλαφέκας ενημέρωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο κλάδος της εστίασης απώλεσε τζίρο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και όπως σημειώνει το επιμελητήριο: “ο υπουργός ζήτησε να σταλεί η μελέτη στον κ. Σκυλακάκη για να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα