Τι αλλάζει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5

Τι αλλάζει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5
Στιγμιότυπα από την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Έρχεται επιστρεπτέα προκαταβολή με επιδότηση 50% για ελευθέρους επαγγελματίες και νέες επιχειρήσεις. Πότε ξεκινάει η καταβολή της.

Η χαλάρωση των κριτηρίων και η αύξηση του προϋπολογισμού στα 5 δις για την επιστρεπτέα προκαταβολή κάνει τη διαφορά στο πακέτο των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσαν τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας.

Με βάση τις ανακοινώσεις η περίμετρος των μέτρων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ο προϋπολογισμός της οποίας αυξάνεται από τα 600 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί στα 900 εκατ. ευρώ το 50% της οποίας θα αποτελεί επιδότηση διευρύνεται με την συμμετοχή:

  • Των ελευθέρων επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους και ταμειακή μηχανή.

Αυτή η κατηγορία των δικαιούχων θα λάβει 1.000 ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή IV και έως 1.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή V με μοναδική προϋπόθεση να εμφανίζουν μια μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και να έχουν ένα τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Στην ουσία ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες συγχωνεύεται – ή καλύτερα αντικαθίσταται – το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβλήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και προβλήματα στην πρώτη περίοδο της πανδημίας με την επιστρεπτέα προκαταβολή αφού το 50% των 1000 ευρώ δεν πρόκειται να επιστραφεί.

  • Των επιχειρήσεων που άνοιξαν από τον Μάρτιο και οι οποίες ήταν αποκλεισμένες από το μέτρο λόγω αδυναμίας να παρουσιάσουν μείωση τζίρου. Σε αυτήν την κατηγορία δικαιούχων οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.
  • Των επιχειρήσεων της εστίασης του αθλητισμού και του πολιτισμού που θα κλείσουν αναγκαστικά στις κόκκινες περιοχές λόγω της χαλάρωσης των κριτηρίων. Συγκεκριμένα σε αυτήν την κατηγορία των δικαιούχων οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους με σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών επεσήμαναν ότι είναι συνειδητή επιλογή να δοθεί σε αυτή την φάση βάρος στην άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων και λιγότερο στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που θα είναι λιγότερο από το 10% του συνολικού πακέτου των μέτρων έχοντας ένα κόστος μόλις 150 εκατ. ευρώ. Περιορίζεται δεν μόνο στην αναστολή των υποχρεώσεων ΦΠΑ και τον ρυθμισμένων παλαιότερων οφειλών στις οποίες η δόση του Νοεμβρίου που δεν θα πληρωθεί θα προστεθεί χωρίς κυρώσεις στο τέλος της ρύθμισης.

Ο κορμός των νέων μέτρων είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα μοιράσει άλλα 1,65 δις ευρώ από τα οποία τα 900 εκ ευρώ στον 4ο και τα 750 εκ ευρώ στο 5ο κύκλο που θα τρέξει τον Δεκέμβριο.

Μεγάλο μέρος του πακέτου που θα φτάσει το κόστος της άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας αφού η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ η οποία μοιραία θα διατεθεί σε υπαλλήλους της εστίασης του πολιτισμού και του αθλητισμού που θα δεχθούν το πλήγμα για τον επόμενο μήνα θα φτάσει τα 500 εκ ευρώ, ενώ και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο θα κοστίσει 300 εκ ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα