Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι υπογραφές για την κατασκευή του 'ελληνικού αγωγού' φυσικού αερίου

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι υπογραφές για την κατασκευή του 'ελληνικού αγωγού' φυσικού αερίου

Συνεχίζεται η επεξεργασία του μνημονίου για την κατασκευή του 'ελληνικού αγωγού' φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αναφέρουν τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης

Ελλάδα και Ρωσία συνεχίζουν την επεξεργασία του μνημονίου για την κατασκευή του "ελληνικού αγωγού" φυσικού αερίου, το οποίο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, το οποίο επικαλείται σχετική δήλωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

"Αυτή τη στιγμή το πλαίσιο και οι όροι της συμφωνίας βρίσκονται υπό επεξεργασία. Οι επακριβείς χρόνοι της υπογραφής προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί", είπαν σήμερα στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι κύκλοι του ρωσικού υπουργείου.

"Προχωρήσαμε στις συνομιλίες. Το μνημόνιο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί", ανέφερε συνομιλητής του πρακτορείου από την ελληνική πλευρά, επικαλούμενος δήλωση του Π.Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο το μνημόνιο θα υπογράψει από ρωσικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και με αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου "Νότιου" αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία, σύμφωνα με τη ρωσική "Γκαζπρόμ".

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί "από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", γράφει το ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο ελληνικές πηγές.

Προς το παρόν, κατά τις ίδιες πηγές, είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσία: Διαπραγματευόμαστε με κάθε χώρα για τον 'νότιο' αγωγό φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα

Λαφαζάνης: 20.000 νέες θέσεις εργασίας από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου

SHARE:

24Media Network