Την Παρασκευή θα επιστραφούν σε 116.677 συνταξιούχους του ΤΕΒΕ οι κρατήσεις υγείας

Την Παρασκευή θα επιστραφούν σε 116.677 συνταξιούχους του ΤΕΒΕ οι κρατήσεις υγείας

Σε πολλές περιπτώσεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της Πέμπτης

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής θα μπουν στους λογαριασμούς 116.677 συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ, τα ποσά των επιστροφών που παρακρατήθηκαν για τον κλάδο υγείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η μεταφορά των χρημάτων μέχρι αύριο το μεσημέρι θα γίνει για τεχνικούς λόγους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα το απόγευμα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Η δέσμευση της κυβέρνησης για την επιστροφή των εισφορών ασθενείας, που εσφαλμένα παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται πράξη. Η διαδικασία επιστροφής των εισφορών ασθενείας ολοκληρώθηκε για τη συντριπτική πλειονότητα».

Επιπλέον, όπως προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας στις 23  Νοεμβρίου 2017, για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων από 01/01/2012 έως 30/06/2016, τα ποσά θα αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους ύστερα από αίτηση που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το ίδιο θα ισχύσει για συντάξεις σε αναστολή μόλις αυτές επαναχορηγηθούν.  Στις περιπτώσεις που η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει σε χρονικό διάστημα έως τις 30/06/2016, τα δικαιούμενα ποσά, μαζί με τα αναδρομικά, θα καταβληθούν αυτόματα κατά την πρώτη πληρωμή της σύνταξης.   Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν σε μερίδα συνταξιούχων ποσά που τυχόν αναλογούν σε επιστροφή εισφορών για το δίμηνο Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2011.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, που εντοπίζουν δήθεν λάθη στις επιστροφές εισφορών ασθενείας στους συνταξιούχους ή ακόμη και τη μη καταβολή τους σε δικαιούχους, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας διευκρινίζονται τα εξής:

-Οι επιστροφές υπολογίστηκαν με βάση τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν. 4501/2017 η οποία εφαρμόστηκε από την ΗΔΙΚΑ χωρίς καμία παρέκκλιση.

-Μεμονωμένα παραδείγματα συντακτών σχετικών δημοσιευμάτων που υποδεικνύουν διαφορές στα ποσά των επιστροφών, έχουν επινοηθεί και δεν στηρίζονται  σε ορθούς υπολογισμούς.

-Κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί για καμία απολύτως κατηγορία συνταξιούχων.

SHARE:

24Media Network