Το ΔΝΤ απλώνει 'δίχτυα' στο Ιράν

Το ΔΝΤ απλώνει 'δίχτυα' στο Ιράν

Διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη άρχισε χθες ο Ντέιβιντ Λίπτον, ειδικός σύμβουλος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ

Ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άρχισε χθες διήμερη επίσκεψη στο Ιράν, όπου θα έχει σειρά επαφών και συζητήσεων για τις «οικονομικές εξελίξεις», γνωστοποίησε το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην οικονομική κατάσταση και σε πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να αναλάβει το Ιράν μετά την άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, χάρη στη συμφωνία της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015 και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της χρονιάς.

Ο Λίπτον αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Ιράν, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, στελέχη τραπεζών και πανεπιστημιακούς.

Το ΔΝΤ δεν δραστηριοποιείται σήμερα καθ' οιοδήποτε τρόπο στο Ιράν, εξαιρουμένης μιας στατιστικής και τεχνικής αρωγής που προσφέρει, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του θεσμού.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την ιρανική οικονομία, τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από το 0,5% το 2015-2016.

Πάντως «η πρόσφατη ελάφρυνση των κυρώσεων αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών», πρόσθεσε το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σε έναν ρυθμό μεταξύ του 4% και του 5,5% το 2016-2017.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network