Το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις και το αβέβαιο της δόσης

ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Στον "αέρα" η δόση του Μαρτίου μετά το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων απειλεί τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου και του δεύτερου τριμήνου, με την τρόικα να εμμένει στην αποχώρηση των 25.000 - 27.000 υπαλλήλων εντός του 2013.

Οι ξένοι ελεγκτές, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, απορρίπτουν και την πρόταση για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τονίζοντας πως θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που δεν εξηγείται πώς θα εξευρεθεί.

Ωστόσο, από τη χθεσινή συνάντηση προέκυψε και ένα θετικό στοιχείο, που αφορά στη συγκατάθεση της τρόικας για τη δρομολόγηση της νέας ρύθμισης για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εκκρεμεί η ετυμηγορία τους για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ για την αξιολόγηση του Ιουνίου παραπέμπεται το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, με την όποια αλλαγή να εφαρμόζεται από τη νέα χειμερινή περίοδο.

Η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα εξελίχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα διένεξης με την τρόικα, με τα στελέχη της να καθιστούν σαφές ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου, αν δεν εφαρμοστεί θα μπλοκάρει και τη δόση του β' τριμήνου του 2013, που είναι 6 δισ. ευρώ και, γενικότερα, θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε με τα μέλη της τρόικας.

Αξιοσημείωτο είναι πως, στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δέχτηκε αφόρητες πιέσεις για απολύσεις από το δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του ΥΠΟΙΚ, Γ. Στουρνάρα, του αναπλ. υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και του γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, με τους επικεφαλής της τρόικας, το θέμα ήταν ο προϋπολογισμός και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά η συζήτηση ήρθε και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε από την πλευρά των ελεγκτών ότι δεν μπορούν να συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι βασικό προαπαιτούμενο. Κατέστησαν σαφές πως δεν αποδέχονται τα σενάρια περί μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων μέσω των συνταξιοδοτήσεων και αντιμετωπίζουν με απορία και καχυποψία τις υποσχέσεις για την απομάκρυνση «επίορκων», «κοπανατζήδων» και διορισθέντων με πλαστά δικαιολογητικά.

Όμως ο κ. Στουρνάρας τούς παρέπεμψε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει αναλάβει το χειρισμό του θέματος για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Σταϊκούρας μετέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τρόικα - Απολύσεις στο δημόσιο και ληξιπρόθεσμες ανέβαλαν τη συνάντηση με Σαμαρά

SHARE: