Το ΣτΕ βάζει "φρένο" στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της βουλής,με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών για τον εναιαίο φόρο ακινήτων και άλλες διατάξεις,Σάββατο 14 δεκεμβρίου 2013 (ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της βουλής,με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών για τον εναιαίο φόρο ακινήτων και άλλες διατάξεις,Σάββατο 14 δεκεμβρίου 2013 (ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ποιες είναι οι αποφάσεις "βόμβα" που τινάζουν στον αέρα τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών

Με συνεχείς βομβαρδισμούς αποφάσεων "απειλεί" να ανατρέψει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα από τα επιβαλλόμενα χαράτσια, αλλά και μειώσεις αποδοχών ή επιδομάτων, προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία στο επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να διατηρήσει το επιδιωκόμενο πλεόνασμα.

Οι αποφάσεις "βόμβα":

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των ενστόλων

Με τα σενάρια να μιλούν για 500 εκατομμύρια ευρώ, από τον κρατικό κορβρανά, η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, που επιβλήθηκαν με υπουργική απόφαση, λόγω Μνημονίου από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι σήμερα. Στο σκεπτικό που ανέτρεψετο ψαλίδισμα των μισθών αναφέρεται, ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας.

Επιπλέον, υπάρχει εκτίμηση από τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των περικοπών στις αποδοχές των δικαστών, όπου ήδη το Μισθοδικείο έχει επιβάλει "κόκκινη κάρτα".

Παράνομη η μείωση στα εφάπαξ

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και εισήγαγε νέα δεδομένα στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που θα χορηγούν στο Δημόσιο και άλλα 20 Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Η γνωμοδότησή του έκρινε παράνομη τη μείωση του εφάπαξ, που χορηγείται από τα Ταμεία τα οποία δεν επιχορηγούνται από το κράτος, επηρεάζει, ανάμεσα σε άλλα, εκείνα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, των στρατιωτικών, 11 φορέων της πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων και εργαζομένων στα λιμάνια.

Αφορολόγητα τα επιδόματα των πανεπιστημιακών

Νέο πονοκέφαλο για το επιτελείο του ΥπΟικ αποτελεί η προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών που αφορούν στη συμμετοχή τους σε συνέδρια και σε ενημέρωση της βιβλιοθήκης.

Τα επιδόματα αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να φορολογούνται. Με την απόφαση αυτή, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όσα θεωρείται, ότι φορολόγησε παράνομα.

Πηγή: Τύπος της Κυριακής

SHARE:

24Media Network