“Φορτώνει” κρατήσεις η Ελλάδα για το καλοκαίρι – Ποιες χώρες καταγράφουν αύξηση

Διαβάζεται σε 4'
“Φορτώνει” κρατήσεις η Ελλάδα για το καλοκαίρι – Ποιες χώρες καταγράφουν αύξηση
Istock

Οι προορισμοί της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται και φέτος να οδηγήσουν την κούρσα των πωλήσεων διακοπών από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Κορυφώθηκε το Σάββατο 6/1 για τους Βρετανούς, η περίοδος αιχμής για το κλείσιμο των θερινών τους διακοπών, καθώς ήταν το γνωστό «Sunshine Saturday», παραδοσιακά η πιο πολυσύχναστη ημέρα του χρόνου για κρατήσεις. Οι μεγάλοι tour operators της Ευρώπης δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις που έγιναν αυτή την περίοδο για το καλοκαίρι του 2024, με τη χώρα μας να βρίσκεται και πάλι στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Η Jet2holidays κατέγραψε «επίπεδα ρεκόρ» στις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω ανεξάρτητων τουριστικών πρακτορείων, αποκαλύπτωντας επίσης ότι η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα εύρεσης ταξιδιωτικού πράκτορα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να εντοπίσουν το τοπικό τους γραφείο, είχε «υπερδιπλασιαστεί» τις τελευταίες ημέρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2holidays Steve Heapy, σε δηλώσεις του τόνισε ότι αυτή η εποχή του χρόνου ήταν παραδοσιακά η περίοδος αιχμής για κρατήσεις διακοπών και αυτό ισχύει σίγουρα μέχρι στιγμής φέτος. «Βλέπουμε επίπεδα ρεκόρ ζήτησης μέσω ανεξάρτητων ταξιδιωτικών πρακτόρων καθώς οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τις διακοπές τους και αναμένουμε ότι αυτή η ζήτηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο». Ο βρετανικός tour operator αποκάλυψε ότι οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη διάρκεια αιχμής μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν τις Κανάριες Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους, καθώς και την ηπειρωτική Ισπανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Σημειώθηκε επίσης «ισχυρή ανάπτυξη» για κρατήσεις all-inclusive, καθώς οι πελάτες «κλειδώνουν» όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος των διακοπών τους.

Ήδη από τα Χριστούγεννα η Jet2holidays είχε δει μεγάλη άνοδο στις κρατήσεις των πακέτων της. Η Jet2.com και η Jet2holidays πρόσθεσαν περισσότερη χωρητικότητα για το καλοκαίρι του 2024 στο Μάντσεστερ, με επιπλέον πτήσεις προς τα Κανάρια Νησιά, την ηπειρωτική Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο θα έχουν από 10 πτήσεις ενώ προστέθηκαν και επιπλέον δρομολόγια προς Κω και Χανιά. Η εταιρεία θα προσφέρει πλέον περισσότερες από 3,8 εκατομμύρια θέσεις από το Μάντσεστερ, μια αύξηση σχεδόν 100.000 σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023.

Σε κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών επιδίδονται και οι Γερμανοί

Σε 1,8 δις ευρώ ανήλθε το ποσό των κρατήσεων που έκαναν οι Γερμανοί το Νοέμβριο του 2023 και αφορούσε τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η έναρξη της νέας τουριστικής χρονιάς 2023/24 χαρακτηρίζεται από ισχυρές κρατήσεις για τη θερινή περίοδο 2024, με τις τελευταίες εβδομάδες ο όγκος των νέων κρατήσεων να επιστρέφει στα προ του Covid-19 επίπεδα και σημαντικά υψηλότερος από ότι πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Travel Data & Analytics (TDA) οι ταξιδιωτικές πωλήσεις στη Γερμανία ήταν 23% υψηλότερες από ότι τον Νοέμβριο του 2022, με τις κρατήσεις διακοπών για τη θερινή περίοδο του 2024 να αντιπροσωπεύουν ήδη το 54% των μηνιαίων πωλήσεων.

Η Γερμανική Ένωση Ταξιδίων (DRV) κατά την πρώτη της πρόβλεψη για τη συνολική ταξιδιωτική αγορά, αναμένει από τους Γερμανούς να δαπανήσουν συνολικά 78 δισ. ευρώ σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες για το τουριστικό έτος 2023/24.

Η Τουρκία και Ελλάδα στην κορυφή

Η DRV, εκτιμά ότι οι προορισμοί της Τουρκία και της Ελλάδα θα παραμείνουν και φέτος οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος. Η Τουρκία μάλιστα είναι ήδη ένας από τους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των Γερμανών παραθεριστών για πακέτα διακοπών το 2024.

Η ζήτηση για την Τουρκία από τους Γερμανούς τουρίστες είναι ιδιαίτερα υψηλή, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων άνω του 90% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019. Οι πωλήσεις κρατήσεων για την Τουρκία υπερβαίνουν ακόμη και αυτές για την Ισπανία. Υπολογίζεται ότι σχεδόν έξι εκατομμύρια Γερμανοί ταξίδεψαν στην Τουρκία το 2023.  

Οι Γερμανοί κυνηγούν τις προσφορές

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά, οι πωλήσεις για τη θερινή σεζόν του 2024, ήταν κατά 3% υψηλότερες στα τέλη Νοεμβρίου του ’23 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2019, όμως ο αριθμός των ταξιδιωτών εξακολουθεί να είναι 18% πίσω. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των Γερμανών που επιλέγουν να αγοράζουν πακέτα διακοπών από tour operator έχει αυξηθεί σημαντικά κατά 54%. Σε αντίθεση με πέρυσι, ο πληθωρισμός και η απειλή της αύξησης των τιμών της βενζίνης και της θέρμανσης δεν φαίνεται να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τους Γερμανούς όταν προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Επιπλέον, οι Γερμανοί επωφελούνται ολοένα και περισσότερο από τις εκπτώσεις για έγκαιρες κρατήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα