Οι Αμερικανοί (τουρίστες) ξανάρχονται – Πόσα ξοδεύουν και ποιους προορισμούς επιλέγουν

Διαβάζεται σε 4'
Τουρίστες στην Ακρόπολη
Τουρίστες στην Ακρόπολη Thanassis Stavrakis/AP Photo

Η Αμερικανική αγορά τουρισμού προς την Ελλάδα συνεχίζει την άνοδό της, με αυξημένες πτήσεις και νέες εταιρείες. Οι τουρίστες από ΗΠΑ ξοδεύουν διπλάσια από το μέσο όρο.

Συνεχίζεται η κούρσα ανόδου της Αμερικανικής αγοράς προς τη χώρα μας, μια αγορά ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι τουρίστες από τις ΗΠΑ ξοδεύουν σχεδόν τα διπλάσια από το μέσο όρο της κατά κεφαλή δαπάνης των υπολοίπων επισκεπτών της Ελλάδας.

Κατά τη φετινή τουριστική περίοδο η χώρα μας θα συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 11 απευθείας καθημερινές πτήσεις, αυξημένες κατά δύο σε σχέση με πέρυσι. Μια νέα αεροπορική εταιρεία θα πετάξει για πρώτη φορά Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη, ενώ μια ακόμη προσθέτει νέο δρομολόγιο. Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός, ότι δύο αερομεταφορείς θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους νωρίτερα από ποτέ.

Από τις αρχές μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2023 τη χώρα μας επισκέφτηκαν 1,36 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες, που κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 31,3% και ξόδεψαν 1,34 δις ευρώ, περισσότερα κατά 15,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022.

Για το 2024, έχουν προγραμματισθεί μέχρι και 82 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς τις ΗΠΑ (τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής) έναντι 67 το καλοκαίρι του 2023, με σχεδόν 12 καθημερινά δρομολόγια. Αυτές θα πραγματοποιούνται από πέντε αεροπορικές εταιρείες, αντί τεσσάρων πέρυσι και θα συνδέουν την Αθήνα με 6 πόλεις, στοιχείο που δεν αλλάζει σε σχέση με πέρυσι.

Νέα εταιρεία και νέο δρομολόγιο

Η Νορβηγική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Norse Atlantic Airways ξεκινά για πρώτη φορά τα δρομολόγια της από τη Νέα Υόρκη και το αεροδρόμιο JFK προς την Αθήνα το καλοκαίρι και ουσιαστικά είναι η πρώτη low cost που μπαίνει σε υπερατλαντικό δρομολόγιο από τη χώρα μας.

H αμερικανική United ανακοίνωσε μόλις χτες, ότι προσθέτει μια ακόμη πόλη των ΗΠΑ στο χάρτη των ταξιδιών της προς Αθήνα. Έτσι από τις 24 Μαΐου 2024 θα υπάρχει μια νέα καθημερινή απευθείας πτήση μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του κόμβου του αεροδρομίου του Σικάγο O’Hare. Με αυτό το νέο δρομολόγιο η United αυξάνει τις πτήσεις της προς Ελλάδα κατά σχεδόν 25% για το 2024. Η εταιρεία ξεκινά νωρίτερα από ποτέ τη δραστηριότητά της στη χώρα μας, με την πτήση προς Νέα Υόρκη/Νιούαρκ στις 31 Μαρτίου 2024 και θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον στις 15 Απριλίου 2024. Η νέα εποχική πτήση της United από την Αθήνα στο Chicago O’Hare θα εκτελείται με αεροσκάφη Boeing 787-8 Dreamliner με 28 θέσεις United PolarisSM business class lie-flat καθίσματα, 21 United Premium PlusSM premium οικονομικές θέσεις, 36 θέσεις Economy PlusSM και 158 κανονικά καθίσματα οικονομικής θέσης.

Η αεροπορική εταιρεία Delta εκτός από την εβδομαδιαία αύξηση των πτήσεων της από Βοστώνη, που γίνονται πλέον καθημερινές, σκοπεύει να ξεκινήσει να πετά επίσης νωρίτερα φέτος κατά 2 με 3 εβδομάδες.

Η American Airlines θα επανεκκινήσει τις εποχικές της πτήσεις προς Αθήνα ένα μήνα νωρίτερα και για τα 3 δρομολόγια της, της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Φιλαδέλφεια, σε σύγκριση με το 2023.

Το προφίλ του Αμερικανού τουρίστα

Οι Αμερικανοί τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας κάθε χρόνο με απευθείας πτήσεις, είναι περίπου μισό εκατομμύριο, ενώ οι υπόλοιποι έρχονται μέσω τρίτων χωρών, κυρίως Ευρωπαϊκών. Κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς ξοδεύουν σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η εισερχόμενη αγορά από τις ΗΠΑ είναι από τις πλέον ιδιαίτερες, με μεγάλα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2005 ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα 550.000 περίπου Αμερικανοί, για να φτάσουν τις 374.000 το 2012 και τις 865.000 το 2017. Η ανάκαμψη ήρθε το 2019 με 1,2 εκατ. για να ξεπεραστεί τελικά αυτό το νούμερο το 2023.

Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Αμερικανών ανήλθε το 2022 σε 1.102 ευρώ, δηλαδή υψηλότερη κατά 77,8% έναντι του μέσου όρου των 620 ευρώ που ξοδεύουν οι υπόλοιποι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των επισκεπτών από ΗΠΑ είναι υψηλότερη κατά 24%, στα 98,7 ευρώ έναντι 79,5 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής τους είναι υψηλότερη κατά 43,4% στις 11,2 διανυκτερεύσεις έναντι 7,8 διανυκτερεύσεις που είναι ο μέσος όρος.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το 2022 ήταν η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Σε ό,τι αφορά το μερίδιο της αμερικανικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας σε όρους αφίξεων το 2022 κατείχε μερίδιο 3,9%, διανυκτερεύσεων μερίδιο 5,6% και εισπράξεων μερίδιο 7%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα