Πώς επηρεάζει Ελλάδα και Ευρώπη το “κανόνι” του τουριστικού κολοσσού FTI

Διαβάζεται σε 4'
Πώς επηρεάζει Ελλάδα και Ευρώπη το “κανόνι” του τουριστικού κολοσσού FTI
Daily life, Athens on April 25 2024 / Εικόνες δρόμου, Αθήνα στις 25 Απριλίου 2024.

Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά την αίτηση πτώχευσης της γερμανικής FTI. Η ανάρτηση του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI, προκαλώντας ανησυχία στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Τι σημαίνει αυτή η αίτηση πτώχευσης και πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες;

Σύμωνα με την ΕΡΤ, ήδη από αύριο όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά. Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, αυτό ανέφερε σήμερα η εταιρεία που υπέβαλε και την αίτηση πτώχευσης.

Ήδη το Σαββατοκύριακο είχε φανεί ότι ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά αυτού του ομίλου από τον Αμερικανό επενδυτή.

Οι αριθμοί κρατήσεων το τελευταίο διάστημα είχαν υποχωρήσει σημαντικά και η εταιρεία εμφάνισε και ένα κενό δεκάδων δισεκατομμυρίων που δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ο επενδυτής και η κυβέρνηση του Βερολίνου αρνήθηκε να παρέμβει και να δώσει βοήθεια. Είχε υποστηρίξει τον όμιλο αυτό με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας του χρόνου, αλλά η FTI έχει αποπληρώσει μόνο ένα μέρος από αυτά, μέχρι στιγμής.

Ο όμιλος έχει περίπου 11.000 υπαλλήλους με τζίρο 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν ακυρώσεις, θα πρέπει να το δουν και να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσοι έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα ταξίδια που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και λένε ότι από αύριο θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται.

Εκεί παρεμβαίνει βέβαια η ασφάλεια ταξιδιών, η οποία υπάρχει ήδη από το 2018, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε επαφή με τους με τα τουριστικά γραφεία.

Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator. Ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI. Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

“Συστήνουμε ψυχραιμία”

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Χατζής σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα “X” δήλωσε: «Σύμφωνα με ενημέρωση του FTI αυτή τη στιγμή 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία βρίσκονται στη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Πάντως καθώς οι πληροφορίες πληθαίνουν, γίνεται λόγος και για ξενοδόχους σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κύπρο, που ο FTI δεν έχει αποπληρώσει τις οφειλές του 2023 και δεν έχει καταβάλει προκαταβολές για το 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα