Σχέδιο επιστροφής των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα

Σχέδιο επιστροφής των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα
Τουρίστες στην Ελλάδα iStock

Την πολυπόθητη επιστροφή των Ρώσων τουριστών σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή tour operators. Ο πρόεδρος της TEZ Tour Greece μιλάει στο NEWS 24/7 για το αυτό το πλάνο, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, το 2013 την Ελλάδα επισκέφτηκαν 1,34 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες. Ήταν η χρονιά που γράφτηκε με χρυσά γράμματα, καθώς μια περιζήτητη νέα σχετικά αγορά, είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και τίποτα δεν προμήνυε την κατηφόρα που ακολούθησε, για να φτάσει το 2022 στον πάτο.

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ήταν η χαριστική βολή, μετά την πανδημία. Το 2019 τη χώρα μας επισκέφτηκαν λίγο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες από τη Ρωσία, ενώ την πρώτη χρονιά μετά από την πανδημία, δηλαδή πέρυσι, το σενάριο ήταν αρκετά αισιόδοξο και όλοι έκαναν λόγο ίσως και για πάνω από 700.000 τουρίστες από τη χώρα. Ο πόλεμος, διέλυσε κυριολεκτικά τα πάντα, με τη χώρα μας να υποδέχεται το 2022 λίγες δεκάδες χιλιάδες (35.000 αφίξεις) Ρώσους τουρίστες.

Τουριστικοί πράκτορες στη χώρα μας όμως, ήδη επεξεργάζονται σχέδια, ώστε οι Ρώσοι τουρίστες να επιστρέψουν μαζικά στην Ελλάδα από φέτος και αν υπάρξει καλός συντονισμός, μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, αυτό θα είναι εφικτό.

Ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του tour operator TEZ TOUR Greece μίλησε στο NEWS 24/7 για αυτή την προσπάθεια, αλλά και για τις σημαντικές ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα και άλλων, νέων αγορών από τις οποίες υπάρχει σημαντική ζήτηση προς τη χώρα μας, όμως και προβλήματα.

Πώς θα έρθουν οι Ρώσοι τουρίστες πίσω στην Ελλάδα

«Οι Ρώσοι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεχίζουν φυσικά να κάνουν διακοπές, στην Τουρκία, το Ντουμπάι, τις Μαλδίβες και αλλού και μάλιστα αποτέλεσαν τις πρώτες εθνικότητες σε νούμερα τουριστών σε αυτές τις χώρες», λέει ο κ. Χαριτίδης. Όπως αποκαλύπτει υπάρχει ζήτηση για την Ελλάδα από τους Ρώσους τουρίστες, όμως το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς πρέπει να φτάσουν εδώ μέσω τρίτης χώρας. «Το πιο εύκολο είναι να έρθουν μέσω Τουρκίας, πληρώνοντας όμως ακριβά, καθώς πέρυσι έφτανε και τα 3.000 ευρώ μόνο το αεροπορικό εισιτήριο. Αυτό ήταν ένα πραγματικά μεγάλο ποσό, που όμως το πλήρωσαν κάποιοι μεμονωμένοι ρώσοι τουρίστες, είτε γιατί αγαπούν πολύ την Ελλάδα, είτε γιατί έχουν σπίτια εδώ, κλπ.».

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΤΕΖ Tour, αυτή τη στιγμή η εταιρεία του, αλλά και άλλες μελετούν το πώς θα φέρουν οργανωμένο ρώσικο τουρισμό μέσω τρίτων χωρών. «Σχεδιάζουμε να μπουν οργανωμένες πτήσεις προς έναν Χ προορισμό και από εκεί να γίνονται απευθείας πτήσεις προς διάφορους ελληνικούς προορισμούς όπως π.χ. το Ηράκλειο. Βρισκόμαστε σε ένα σχετικά πρώιμο στάδιο και μελετάμε αρχικά το αεροπορικό κόστος και βεβαίως επειδή μιλάμε για μαζικές αφίξεις, εξετάζουμε και τα θέματα της βίζα. Όπως γνωρίζετε έχουν αποχωρήσει πολλοί διπλωμάτες από τη χώρα και στη Μόσχα αυτή την ώρα υπάρχει μειωμένο προσωπικό και αργούν μοιραία οι διαδικασίες έκδοσης βίζα», τονίζει ο κ. Χαριτίδης.

Όπως υποστηρίζει από τη φετινή σεζόν η χώρα μας μπορεί να έχει οργανωμένο μαζικό τουρισμό από Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να φτάνουν τουλάχιστον 300-400 Ρώσοι τουρίστες την εβδομάδα στο Ηράκλειο. «Σαφώς και μιλάμε για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που θα κατευθυνθούν σε ξενοδοχεία πολυτελείας της Ελούντας και αλλού».

Τεράστια ζήτηση από τα Βαλκάνια αλλά και χώρες της Βαλτικής

«Εμείς ως εταιρεία, λόγω του πολέμου, χάσαμε τις μεγάλες μας αγορές δηλαδή τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία και αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα. Μας έχουν μείνει οι μικρότερες αγορές, όπως Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ρουμανία», επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TEZ Tour, το σύνολο αυτών των αγορών και σε σχέση με πέρυσι καταγράφει άνοδο πάνω κατά 200%. «Θα αναφέρω για παράδειγμα τη Ρουμανία που σημειώνεται αύξηση σχεδόν 400% σε σχέση με το 2022. Ίσως να μην φαντάζουν μεγάλοι αριθμοί σε απόλυτα νούμερα, δείχνουν μια σαφή τάση. Οι πωλήσεις μας σε αυτές τις αγορές κινούνται πολύ δυναμικά και αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσει πάνω από το 40% των πακέτων μας, τα οποίες μάλιστα αυξήσαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σημαντικά. Από τον αρχικό μας σχεδιασμό λοιπόν, έχουμε πουλήσει πάνω από το 50% του προγράμματος μας και ειδικά για την αρχή της σεζόν. Αυτή τη στιγμή, ο Μάιος και σχεδόν όλος ο Ιούνιος έχει «πουληθεί», τονίζει ο κ. Χαριτίδης.

Ενδιαφέρον από νέες αγορές με προβλήματα όμως στη βίζα

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χαριτίδης, η εταιρεία του έχει κάνει ήδη σημαντικές προσπάθειες για ανοίγματα σε νέες αγορές. «Προσπαθούμε να ανοίξουμε αγορές όπως είναι η Αίγυπτος, όμως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη βίζα και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Ήμασταν πολύ κοντά στο να βάλουμε ένα αεροπλάνο από Κάιρο προς Ηράκλειο, όμως δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουμε και στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς μας ενδιαφέρει να φέρουμε ταξιδιώτες από το Μπακού επίσης στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλους προορισμούς.

Δεν αισθανόμαστε όμως ακόμα ασφαλείς, καθώς δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για τα θέματα έκδοσης της βίζα. Επίσης, πολύ αργές είναι οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη βίζα και στο Καζακστάν, από όπου θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα, αλλά και από το Ουζμπεκιστάν, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη χώρα μας, όμως δεν έρχεται κανείς, καθώς υπάρχουν προβλήματα με τη βίζα», αποκαλύπτει ο κ. Χαριτίδης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα