Τουσκ: Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε τις προθέσεις του Τσίπρα

Τουσκ: Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε τις προθέσεις του Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών. Το ελληνικό ζήτημα κυρίως πιάτο στη μίνι Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ωστόσο δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας. Οι δύο άνδρες είπαν στους δημοσιογράφους να περιμένουν τα αποτελέσματα της μίνι Συνόδου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:30.

"Το σημαντικό είναι οι προθέσεις του κ. Τσίπρα όχι οι δικές μας", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα το 8ο μέλος της σύσκεψης που φαίνεται και στη φωτογραφία είναι ο Uwe Corsepius, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερθείς στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τουσκ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να “συνδέσει ξεκάθαρα” τις οικονομικές κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας με την “πλήρη εφαρμογή” των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία, κάτι το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται στην παράτασή τους μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2015.

Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών “συμφώνησαν στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα συνδεθεί ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή” των συμφωνιών του Μινσκ που επέτρεψαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται “μέχρι το τέλος του 2015”, ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν συνήφθη επίσημη συμφωνία ως προς τη διάρκεια των κυρώσεων, η ισχύς των οποίων τυπικά θα εξέπνεε τον Ιούλιο. Αλλά η σύνδεση των κυρώσεων με τη συμφωνία του Μινσκ σημαίνει ουσιαστικά ότι παρατείνονται ως το τέλος του έτους, εξήγησε ο ίδιος. “Πρέπει να διατηρήσουμε (σε ισχύ) τις κυρώσεις μας ώσπου η συμφωνία του Μινσκ εφαρμοστεί πλήρως”, επέμεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "απόψε θα κάνουμε μόνο έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε, η οποία φαίνεται να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε το όλο θέμα να κινείται και πάλι".

Ο επικεφαλής του Eurogroup  εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ντάισελμπλουμ: Απόψε θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει συντελεστεί, η οποία φαίνεται μικρή. Ο χρόνος εξαντλείται

SHARE: