Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δάνεια 5,5 δισ. στην οικονομία μετά την αύξηση κεφαλαίου

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δάνεια 5,5 δισ. στην οικονομία μετά την αύξηση κεφαλαίου
Γυναίκα χρησιμοποιεί ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς Shutterstock

Με όπλο την κάλυψη της ΑΜΚ η διοίκηση της Πειραιώς προχωρά ήδη στην επόμενη μέρα χρηματοδοτώντας την οικονομία με 5,5 δισ. το 2021. Ανακοινώσεις σήμερα για τον τουρισμό. Κρίσιμο 48ώρο για τους όρους της ΑΜΚ

Ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καθώς εν μέσω των πλέον κρίσιμων ωρών για την επίτευξη του στόχου της αύξησης κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει σειρά προϊόντων και υπηρεσιών για την ενίσχυση της Οικονομίας και συγκεκριμένα του Τουρισμού.

Έχοντας πλέον πλήρη εικόνα για το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον ενόψει της αύξησης κεφαλαίου και την διαφαινόμενη υπερκάλυψη της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου περνάει κατευθείαν στην «επόμενη μέρα» της τράπεζας που δεν είναι άλλη από την ουσιαστική στήριξη της οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις.

Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, ώστε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το σχέδιο εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και ο δείκτης καθυστερήσεων να υποχωρήσει κάτω από το 10% στο επόμενο 12μηνο.

Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του βασικού στόχου της Τράπεζας Πειραιώς και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με νέες πιστώσεις προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται ο αντίκτυπος της πανδημίας. Η διοίκηση έχει ήδη εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που σε συνδυασμό με την Αύξηση Κεφαλάιου, προβλέπει την εκταμίευση για φέτος τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις προς την οικονομία οι οποίες θα προστεθούν στα 6,3 δισ. ευρώ του 2020.

Σημαντικό κομμάτι των νέων δανείων θα διατεθεί στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό, με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώσει το μεσημέρι την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου με προϊόντα και υπηρεσίες ενόψει του ανοίγματος της νέας σεζόν στα μέσα Μαΐου.

Κρίσιμο ΔΣ

Σε ότι αφορά στο μέτωπο της Αύξησης Κεφαλαίου από χθες και μέχρι αύριο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι εκτός διαπραγμάτευσης στο ΧΑ προκειμένου να διενεργηθεί η διαδικασία του reverse split και οι νέες μετοχές να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Το reverse split της μετοχής θα γίνει με τη συνένωση 16,5 υφιστάμενων μετοχών σε μία νέα. Επιπλέον, η ονομαστική τιμή της μετοχής θα αυξηθεί από τα 6 ευρώ στα 99 ευρώ και ταυτόχρονα ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 831.1059.164 σε 50.367.223. Αυτός θα είναι ο αριθμός των νέων μετοχών, με τιμή 1 ευρώ εκάστη, που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ την ερχόμενη Δευτέρα 19 του μηνός.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για να αποφασίσει τους ακριβείς όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά το reverse split θα γίνει ο διαχωρισμός του μετοχολογίου σε Έλληνες και ξένους, που είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουν οι δύο προσφορές. Θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και περί τα μέσα Απριλίου θα διεξαχθούν παρουσιάσεις σε επενδυτές (roadshows). Οι δύο προσφορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα ανοίξουν για 2 – 3 ημέρες μετά τις 20 Απριλίου. Η τυπική ολοκλήρωση της αύξησης αναμένεται αρχές Μαΐου.

Πώς θα γίνει η κατανομή των μετοχών

Στο ενημερωτικό δελτίο θα ορίζεται ο αλγόριθμος για την κατανομή των μετοχών, στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους υφιστάμενους μετόχους δεδομένου ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει δηλώσει ότι αν και η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αυτοί θα έχουν προνομιακή κατανομή στη διάθεση των νέων μετοχών.

Σε ό,τι αφορά στην προνομιακή κατανομή δικαίωμα θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο ενώ θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιούνται αναλογικά, εφόσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυξημένο και η συμμετοχή των νέων ιδιωτών επενδυτών θα καθορίσει το ύψος στο οποίο θα υποχωρήσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο ελέγχει σήμερα ποσοστό 61,3% και προτίθεται να το μειώσει κάτω της καταστατικής μειοψηφίας (33,3%) και πιθανότατα κάτω από το 30%.

Τώρα, όσον αφορά τους βασικούς επενδυτές Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου έχει πλέον στα χέρια του ολοκληρωμένη την λίστα με τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές από πολύ μεγάλους έως πολύ μικρούς, ενώ η αγορά θεωρεί δεδομένη την συμμετοχή των γνωστών ξένων μεγαλομετόχων δηλαδή Τζoν Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και η Bienville από κοινού με την GΑΜΑ από τη Σιγκαπούρη.

Με βάση τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχουν εκφράσει, πλην των funds, και μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα ξένοι επενδυτές, γεγονός που μεταφράζεται από τους εμπλεκόμενους στην αύξηση κεφαλαίου ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο πλάνο εξυγίανσης που έχει επικοινωνήσει με τους επενδυτές η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα