Τράπεζα Πειραιώς: Οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου

Τράπεζα Πειραιώς: Οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Με προνομία για τους παλαιούς μετόχους προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα υποστούν από την απίσχναση (dilution) θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Χρηματιστηριακή δικαιοσύνη στους παλαιούς μετόχους, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα υποστούν από την απίσχναση (dilution), επιχειρεί να αποδώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας για του υφιστάμενους μετόχους του εσωτερικού να υπάρξει προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών.

Στον μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία 24ώρα με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση καθιστά σαφές ότι η τιμή της αύξησης θα προσδιοριστεί, όπως έγινε και το 2015, από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους. Επομένως τα όποια σενάρια διακινούνται για την τιμή της μετοχής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση αποτελούν στην φάση αυτή αποτελούν μόνο ασκήσεις επί χάρτου με κερδοσκοπικές προεκτάσεις.

Επί της ουσίας τώρα η αύξηση θα γίνει συνδυασμένα με δημόσια προσφορά μέσω βιβλίου προσφορών και με ιδιωτική τοποθέτηση. Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δις. ευρω το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά από το 62% που κατέχει σήμερα, δίνοντας έτσι ένα ευδιάκριτο σήμα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Αρχικά και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς των νέων μετοχών θα γίνει ταυτοχρόνως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .

Στο εξωτερικό θα υπάρξει και ιδιωτική τοποθέτηση, προφανώς εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από anchor investors (δηλαδή διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Όταν ξεκινήσει η όλη διαδικασία θα προσδιοριστεί επιμερισμός της κατανομής που θα υπάρξει από την Δημόσια Πρόταση για τους υφιστάμενους μετόχους εντός Ελλάδος. Ενδεικτικά θα μπορούσε το 10% της Δημόσιας προσφορά να διατεθεί στην εγχώρια αγορά..

Για το επίμαχο ζήτημα του καθορισμού της τιμής είναι σαφές ότι θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δεν θα έχουν επιλογή σε ποια τιμή θα επιθυμούν να αποκτήσουν τις νέες μετοχές καθώς θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους

Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, και όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό

Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας

Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη ΔΠ στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι μια Έκτακτη Γ.Σ. κλήθηκε για τις 7 Απριλίου, για να δώσει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις στο Δ.Σ., με τη δημιουργία βιβλίου και την ανακοίνωση της τιμολόγησης να αναμένεται στα μέσα έως τα τέλη Απριλίου. Η τράπεζα θα προχωρήσει με reverse split 16,5 προς 1, που θα φέρει τον νέο αριθμό μετοχών στα 50,4 εκατομμύρια από 831 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή. Η ονομαστική τιμή μετά το reverse split θα οριστεί σε €1, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για την έκδοση στις νέες μετοχές μετά το r/s (ισοδυναμούν με €0,06 πριν το reverse split).

Eurobank Equities: Τα σενάρια για παλιούς και νέους μετόχους της Πειραιώς

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Eurobank Equities σημειώνει ότι το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύει σε αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων RoTE άνω του 10% μεσοπρόθεσμα και περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. πιο φιλόδοξο σχέδιο απαλλαγής από κινδύνους,

  2. ii) ένα σύνολο δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίου και

  3. iii) μια μεταμόρφωση για τη βελτίωση την απόδοση λειτουργίας.

Η εκτίμηση της Eurobank Equities είναι ότι οι πρωτοβουλίες της διοίκησης είναι πολύ θετικές για τον τομέα και την οικονομία. Δεύτερον, αναμένουν μια επιτυχημένη έκδοση μετοχών, αν και σε χαμηλή τιμή. Κατά την άποψή τους, μια αποτίμηση κάτω από 0,3 φορές την ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι ελκυστική για τους επενδυτές.

Η χρηματιστηριακή αναμένει μια εξαιρετικά αραιωτική έκδοση για τους υπάρχοντες επενδυτές αλλά βλέπει αξία για νέους. Το σενάριο προβλέπει άνοδο της τιμής πάνω από 50% στην τιμή έκδοσης, με την προϋπόθεση ότι η τελευταία είναι κάτω από 0,50 ευρώ πριν το reverse split. Επιπλέον, πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο μεσοπρόθεσμα, κατά την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της διαχείρισης και μετά τον καθαρισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα