Τράπεζα Πειραιώς: Ορόσημο η απόφαση του SSM τον Νοέμβριο – Πιθανή η σύντομη κρατικοποίηση

Τράπεζα Πειραιώς: Ορόσημο η απόφαση του SSM τον Νοέμβριο – Πιθανή η σύντομη κρατικοποίηση
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Η κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, εφόσον προκριθεί ως η καταλληλότερη λύση, θα είναι σύντομη προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων.

«Η απόφαση του SSM στο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει με μετρητά κουπόνι ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές αξίας 165 εκατ. ευρώ θα καθορίσει τις εξελίξεις στην τράπεζα» τονίζει στο News247.gr έμπειρος τραπεζίτης εκτιμώντας ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η αρνητική απάντηση του επόπτη γεγονός που θα οδηγήσει στην προσωρινή κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή «εάν η απόφαση του SSM είναι αρνητική, σενάριο που είναι το πιο πιθανό, τότε τα Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές και η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς θα αυξηθεί σε 61%. Σε αυτή την περίπτωση όμως στόχος της κυβέρνησης και του ΤΧΣ θα είναι η κρατικοποίηση να καταστεί σύντομο και μεταβατικό στάδιο καθώς θα ακολουθήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων.

Ημερομηνία κλειδί

Το πρώτο κρίσιμο σημείο στην από εδώ και στο εξής πορεία της Τράπεζας Πειραιώς είναι η απόφαση του SSM επί του αιτήματος της τράπεζας για την πληρωμή του κουπονιού των Cocos, ύψους 165 εκατ. ευρώ, με μετρητά. Η απάντηση αναμένεται το διάστημα 16 – 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον SSM να απορρίπτει το αίτημα για την πληρωμή του κουπονιού. Για την απόφαση αυτή ο Επόπτης μπορεί να επικαλεστεί είτε το γεγονός ότι η πληρωμή του κουπονιού συνιστά διανομή μερίσματος εν μέσω COVID 19, κάτι που απαγορεύεται, είτε ότι δεν πρέπει να τρωθούν τα κεφάλαια της τράπεζας. Άλλωστε από το ξέσπασμα της πανδημίας, ως σήμερα, ο επόπτης έχει αποτρέψει σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών από την καταβολή μερισμάτων και κουπονιών.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και με δεδομένες τις ζημιές από τις επικείμενες τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, η τράπεζα θα πρέπει να ξοδέψει κεφάλαια για να καταβάλει τα 165 εκατ. ευρώ.

Εάν τελικά η απάντηση από τον SSM είναι αρνητική, το αμέσως επόμενο βήμα είναι n ενεργοποίηση της ρήτρας που προβλέπει τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές. Σε αυτή την περίπτωση, τα CoCos μετατρέπονται, εντός Δεκεμβρίου, σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Τράπεζας Πειραιώς και το ποσοστό του ΤΧΣ αυξάνεται στο 61,3% από 26,4%.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έπεσαν στο τραπέζι και άλλες εναλλακτικές όπως να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να αναβληθεί η πληρωμή του κουπονιού χωρίς μετατροπή των Cocos σε μετοχές ή να εκδώσει n Τράπεζα Πειραιώς ένα ομόλογο το οποίο θα απορροφήσει το κράτος για να πληρώσει το κουπόνι.

Λύση η προσωρινή κρατικοποίηση

Η κρατικοποίηση, εφόσον τελικά επιλεγεί ως η καταλληλότερη λύση, θα έχει σύντομο και μεταβατικό ορίζοντα προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στην τράπεζα. Σε αυτή την κατεύθυνση τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ εισηγούνται στην κυβέρνηση την αλλαγή του υπάρχοντος νόμου για το Ταμείο, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει είτε ως επενδυτής είτε ως δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου δεν εξελιχθεί βάση του σχεδιασμού. Άλλωστε βάσει του ιδρυτικού του νόμου το Ταμείο συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εφόσον απειλείται n χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ η αλλαγή του νόμου προϋποθέτει την έγκριση της Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές τέλος, τονίζουν πως όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα εντός του 2021, ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Εξαϋλώθηκε η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ αποτιμούσε, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, στα βιβλία του τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 1,53 δισ. ευρώ. Με την μετατροπή, το ΤΧΣ χάνει πρακτικά τα κεφάλαια του στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς οι ομολογίες μετατρέπονται προς 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η μετοχή έκλεισε την Τρίτη στα 0,719 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αξία του υφιστάμενου 26,4%, που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 310 εκατ. ευρώ, έχει προφανώς εξαϋλωθεί.

Συγκεκριμένα στην Τράπεζα Πειραιώς το Ταμείο έχει βάλει 7,665 δισ. ευρώ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του 115.374.400 μετοχές. Η αγοραία αξία των οποίων ήταν στα 345 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους, ενώ τώρα έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα των 83 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί η τιμή της μετοχής έχει χάσει το 75,9% της αξίας της, καθώς από τα 2,99 βρίσκεται τώρα στα 0,719 ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version