Τράπεζα Πειραιώς: Στην Intrum Hellas το ”βάρος” για την συρρίκνωση των κόκκινων δανείων

Τράπεζα Πειραιώς: Στην Intrum Hellas το ”βάρος” για την συρρίκνωση των κόκκινων δανείων
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Eurokinissi

Εκτός από το σύνολο των τιτλοποιήσεων της Τράπεζας Πειραιώς η Intrum Hellas χτυπάει ακόμη το Project Frontier της ΕΤΕ και το Project Αριάδνη της PQH στοχεύοντας συνολικά σε πακέτα κόκκινων δανείων άνω των 30 δις. ευρώ.

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να καταστεί ο νούμερο 1 διαχειριστής κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά, είναι αποφασισμένη να εξαπολύσεις τους επόμενους μήνες η διοίκηση της Intrum Hellas η οποία εστιάζει πλέον την στρατηγική της στις τιτλοποιήσεις τραπεζικών NPEs.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλου, είναι αποφασισμένος να κτυπήσει όλες τις mega τιτλοποιήσεις που θα βγουν στην αγορά τους επόμενους μήνες, όπως το Project Frontier της Εθνικής Τράπεζας ύψους 6,1 δις. ευρώ, το Project Αριάδνη που θα βγάλει η PQH ύψους 6,8 δις. ευρώ ενώ λόγω της σχέσης που έχει με την Τράπεζα Πειραιώς, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο το υπό κατάρτιση Business Plan για την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της Τράπεζας.

Δυτικά η Intrum Hellas θα διεκδικήσει τον επόμενο χρόνο μέσω τιτλοποιήσεων, πακέτα NPEs άνω των 30 δις. ευρώ!!!!

Το Project Frontier της Εθνικής Τράπεζας θα είναι ύψους 6,1 δις. ευρώ, αποτελούμενο από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα (η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι 77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια). Η συναλλαγή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, στο α΄ τρίμηνο 2021 η Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ οι δεσμευτικές, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή η PQH προχωράει με εντατικούς ρυθμούς την πώληση ενός χαρτοφυλακίου-μαμούθ, με εξασφαλισμένα δάνεια (Project Αριάδνη), η περίμετρος του οποίου λέγεται ότι θα φθάσει στα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,8 δισ. ευρώ θα είναι εταιρικά δάνεια και 2 δισ. ευρώ δάνεια λιανικής. Σύμβουλος πώλησης θα είναι η Morgan Stanley, ενώ ο διαγωνισμός προβλέπεται να τρέξει στις αρχές του 2021 και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, λόγω της κρίσιμης υπό διαχείριση μάζας που θα προσθέσει στους servicers.

Κομβικός ρόλος στο business Plan της Πειραιώς

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Intrum Hellas δηλώνει έτοιμη να σηκώσει το βάρος που θα προκύψει από το υπό κατάρτιση Business Plan για την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως γνωστόν η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, έχει πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα δυναμικό business plan για την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της τράπεζας, το οποίο εν συνεχεία θα στηρίξει ολόκληρο το σχέδιο εξυγίανσής και επιστροφής της στον ιδιωτικό τομέα.

Κομβικό ρόλο στο ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα θα διαδραματίσει η Intrum τόσο σε μητρικό επίπεδο όσο και η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas, και ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Γεωργακόπουλος έχει ξεκινήσει όλες τις προπαρασκευατικές διαδικασίες για να προετοιμάσει το έδαφος.

Ήδη η Τράπεζα η Πειραιώς έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την Intrum για την τιτλοποίηση Phoenix μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ ενώ έπεται η τιτλοποίηση Vega, μικτής λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο για να επιτευχθεί η μείωση του NPE ratio της Τράπεζας Πειραιώς σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα, θα απαιτηθούν από την Intrum τουλάχιστον δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 14 δις. ευρώ περίπου το 2021, ο σχεδιασμός των οποίων θα ξεκινήσει πριν το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης και θα είναι ώριμη για ολοκλήρωση αμέσως μετά την επιτυχή κατάληξή του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα