Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του 22% + 5%

Διαβάζεται σε 5'
Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς
Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς INTIME

Μεταξύ 3,7 ευρώ και 4 ευρώ η τιμή διάθεσης. Αναμένονται προσφορές πάνω από 8 δις ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει το πιο επιτυχημένο story εξυγίανσης πανευρωπαϊκά.

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου η διαδικασία για τη διάθεση του 22% +5% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς

Το εύρος τιμής, όπως ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ το ΤΧΣ, κυμαίνεται μεταξύ 3,7 ευρώ και 4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ όπως εξηγούν πηγές με γνώση της διαδικασίας πρόκειται ουσιαστικά για ένα  σπονδυλωτό σχήμα, που θα προβλέπει την διάθεση μέσω της συνδυασμένης διάθεσης (ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια προσφορά) ως το 27%, με μια διάρθρωση 22%+5%.

Την προοπτική αυτή ενισχύει η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε η τράπεζα πρόσφατα, στοχεύοντας σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2026 και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024 και της τάξης του 50% ετησίως τη διετία 2025-2026.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει το πιο επιτυχημένο story εξυγίανσης πανευρωπαϊκά, με κερδοφορία 800 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023 και βασικούς επιχειρησιακούς στόχους για την τριετία 2024 – 2026, επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Η κερδοφορία της Τρ. Πειραιώς θα οδηγήσει σε διανομή για το 2024 του 10% των κερδών του 2023, ενώ στόχος για το μέρισμα του 2025 είναι η διανομή του 25% των κερδών του 2024, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 50% από τα κέρδη του 2025 και μετά.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε το «πράσινο φως» στο Ενημερωτικό Δελτίο της έκδοσης, ανοίγοντας τον δρόμο για το απόλυτα – όπως εκτιμά η αγορά – επιτυχημένο placement καθώς η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει «το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1012η/3.3.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε τις αιτήσεις της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.» και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι με γνώμονα την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και το θετικό επενδυτικό κλίμα, τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και η Bank of America, προσανατολίζονται στην λύση της πλήρους αποεπένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή, τη διάθεση του συνόλου του 27% που το ΤΧΣ κατεχει στην τράπεζα Πειραιώς.

Μικρό discount

Σε ότι αφορά την τελική τιμή η επενδυτική κοινότητα αναμένει ένα μικρό discount της τάξης του 5% σε σχέση με την τιμή της μετοχής στο τέλος της συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΧΑ την Παρασκευή βρήκε την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,98 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των πέντε δισ. ευρώ (την περασμένη Πέμπτη τα ξεπέρασε).

Με βάση τις αναλύσεις, η μετοχή έχει υπεραποδώσει τον τελευταίο χρόνο έναντι των άλλων τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας άνοδο +168% από τον Ιανουάριο του 2022, όταν δηλαδή βρισκόταν στο 1,44 ευρώ. Με βάση τις αποτιμήσεις διεθνών οίκων, η τιμή στόχος είναι σταθερά πάνω από τη σημερινή τιμή και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποτιμήσεις, δηλαδή αυτές που ακολούθησαν την ανακοίνωση του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, η μεγαλύτερη τιμή-στόχος με σύσταση «αγορά» έχει τεθεί από την JP Morgan, στα 5,35 ευρώ ανά μετοχή, και η χαμηλότερη από τη Citigroup (με σύσταση επίσης για «αγορά»), στα 4,15 ευρώ ανά μετοχή, επίσης πάνω δηλαδή από την τρέχουσα τιμή.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας το εύρος της τιμής διάθεσης είχε καθοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος 5,46 ευρώ την Παρασκευή, πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών τη Δευτέρα. Τελικά, μετά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε στην υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 8 φορές και στη διάθεση του 22% της τράπεζας, η τιμή προσφοράς διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Έκτοτε η μετοχή της Εθνικής σημείωσε περαιτέρω άνοδο (+35%) και την περασμένη Τετάρτη έκλεισε στα 7,154 ευρώ.

Η διαδιακασία

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΧΣ το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού (85) θα διατεθεί στους ξένους επενδυτές και ένα μικρό κομμάτι (15%) στην ελληνική αγορά.

Όπως και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν αναμένεται να υποστούν καμία απομείωση, καθώς δεν εκδίδονται νέες κοινές μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το ΤΧΣ που κατέχει άμεσα συνολικά 337.599.150 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου, το υπόλοιπο 73% κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα:

• Ο John Paulson κατείχε έμμεσα, μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν εταιρείας Paulson&Co, 232.758.919 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 18,62%.

• Η Helicon Investments Limited κατείχε έμμεσα (μέσω του Helicon Long Short Equity Fund Master ICAV) 54.373.407 κοινές μετοχές, ήτοι 2,368% και 33.271.381 μετοχές ή 2,661% δικαιώματα ψήφου, προερχόμενα από χρηματοοικονομικά μέσα. Συνολικά, δηλαδή, η Helicon κατέχει 117.251.976 μετοχές ή 9,377% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

• Το 39% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχεται από νομικά και το 6% από φυσικά πρόσωπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα