Τράπεζες: Αναθεωρούν τους στόχους κερδοφορίας για το 2024

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου)
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Η αλλαγή στάσης της ΕΚΤ και οι «λιμνάζουσες» καταθέσεις «εκτοξεύουν» τα φετινά καθαρά κέρδη. Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς και ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες.

Με την ισχυρή στήριξη της βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της σταθερής κυριαρχίας των καταθέσεων ταμιευτήριου στο μείγμα της ρευστότητας, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βλέπουν τα καθαρά κέρδη της φετινής χρήσης να εκτοξεύονται και να προχωρούν η μία μετά την άλλη σε βελτίωση των στόχων τους για το 2024.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε την αρχή πριν από λίγες ημέρες θέτοντας τον πήχη των κερδών του 2024 υψηλότερα σε σχέση με τους στόχους των business plan και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Τα σημεία κλειδιά

Έμπειρος τραπεζικός αναλυτής εξηγεί ότι «εφαλτήριο» για την ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι η καθυστέρηση που διαφαίνεται στην μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ αλλά και η αδράνεια των καταθετών που παραμένουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι είναι χωρίς κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι πριν 10 ημέρες η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε η πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η συνολική μείωση μέχρι το τέλος του έτους θα είναι 0,75% μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενος μήνες και ανέβαζαν την συνολική μείωση στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης στο 1,5%.

Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη η κα Λαγκάρντ ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει να διαχειριστεί με τις ενδείξεις να μην επιτρέπουν εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ΕΕ αυξήθηκε στο 2,6%, «ψαλιδίζοντας» κατά αρκετά τις προσδοκίες για το πόσες και τι ύψους θα είναι οι μειώσεις που δουν φέτος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Τα business plans

Σύμφωνα με τα business plan που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024:

  • η Eurobank αναμένει για τη χρήση του 2024 καθαρά λειτουργικά κέρδη ύψους 1,5 δισ. (έναντι 1,47 δισ. το 2023),
  • η Εθνική Τράπεζα κέρδη ανά μετοχή 1,2 ευρώ (έναντι 1,2 ευρώ το 2023),
  • η Τράπεζα Πειραιώς καθαρά κέρδη 900 εκατ. (από 800 εκατ. το 2023) και
  • η Alpha Bank κέρδη ανά μετοχή (εξομαλυμένα) 0,31 ευρώ (έναντι 0,32 ευρώ το 2023).

Πρόκειται για στόχους που χαρακτηρίστηκαν εξαρχής συντηρητικοί και αμυντικοί από τους αναλυτές και όπως φαίνεται θα ξεπεραστούν σημαντικά.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 1,09 δισ. ευρώ έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.

Τη μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία έκαναν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ξεκίνημα από την Τράπεζα Πειραιώς

Πρώτος το «κουμπί» της αναθεώρησης του Business Plan πάτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, βλέποντας ότι οι αρχικοί στόχοι για το 2024 είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η αναθεώρηση επί τα βελτίω έγινε με βάση τις επιδόσεις της τράπεζας επί των δημοσιευμένων οικονομικών μεγεθών.

Η ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας που επετεύχθη με δραστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και η ενίσχυση των εσόδων παρέχουν τη δυνατότητα στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς την αναπτυξιακή στρατηγική που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με αιχμή την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς έχει λάβει ως βασική παράμετρο την εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024, έναντι 3,75% προηγουμένως.

Κατόπιν των επιδόσεων του πρώτου τριμήνου αλλά και την τάση που δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα, η διοίκηση προχώρησε στην ενίσχυση κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 15% έναντι 14% προηγουμένως (εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,85 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως), με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. έναντι 900 εκατ. ευρώ με βάση την αρχική πρόβλεψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα