Τράπεζες: Crash test για τη μείωση των κόκκινων δανείων το deal Eurobank – DoValue

Τράπεζες: Crash test για τη μείωση των κόκκινων δανείων το deal Eurobank – DoValue
EUROBANK Eurokinissi

Η διαφαινόμενη συμφωνία Eurobank- DoValue αναμένεται να "ξεπαγώσει" τα σχέδια των τραπεζών για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους.

Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS της Eurobank από την DoValue είναι στραμμένο, μεταξύ άλλων αυτή την περίοδο, το ενδιαφέρον των τραπεζών.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να δώσουν την πρώτη σαφή εικόνα αναφορικά με τον βαθμό που μπορεί το σχέδιο Ηρακλής να διαδραματίσει τον ρόλο του στην συνολική στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων που έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Χθες η διοίκηση της doValue κατά την τηλεδιάσκεψη, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου, διευκρίνισε ότι η συναλλαγή για την πώληση του project Cairo από την Eurobank αναμένεται να ολοκληρωθεί, εντός Μαΐου, βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος.

Όπως εξηγούν πηγές με γνώστη των διαπραγματεύσεων η συμφωνία έχει προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον Covid – 19 και πλέον το μόνο που εκκρεμεί για να πέσουν οι υπογραφές είναι οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες επιτροπές των δύο από τα τρία SPV.

Όπως επισημαίνει στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την doValue αναμένεται να “ξεπαγώσει” τα σχέδια των τραπεζών για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, αφού με το χαρτοφυλάκιο Cairo θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του “Ηρακλή”.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank προχώρησε στη σύσταση τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού, CairoNo 1 FinanceDesignatedActivityCompany, CairoNo 2 FinanceDesignatedActivityCompany και CairoNo 3 FinanceDesignatedActivityCompany και εξέδωσε ομόλογα συνολικής αξίας 7,5 δις ευρώ. Τα αντίστοιχα SPVs θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή.

Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Η κρατική εγγύηση αφορά το τμήμα των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (seniornotes) που έχει εκδώσει η τράπεζα και το οποίο διακρατείται από τη Eurobank.

Συνολικά οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης, που έχει εκδώσει η Eurobank είναι αξίας 4 δισ., οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης είναι 1,5 δισ. και χαμηλής διαβάθμισης αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα εκτός από το 100% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης, έχει διατηρήσει και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

Καθυστερεί η μείωση των κόκκινων δανείων

Στα επιτελεία των τραπεζών όλα τα δεδομένα περιλαμβάνουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων. Τα NPEs ήταν περίπου 68 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και στόχος ήταν να εκκαθαριστούν 30-35 δισ. εξ αυτών κατά τη διετία 2020-21, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Πλέον λόγω του κορονοϊού και των μέτρων που σχετίζονται με την αντιμετώπισή του, θα δυσκολέψουν τις προοπτικές ανάκαμψης των τιμών στην κτηματαγορά, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και έτσι τις πιθανότητες ανάκτησης από εμπορικά και στεγαστικά δάνεια με εγγυήσεις ακίνητη περιουσία.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται ήδη προσωρινή μείωση της ζήτησης για «κακό» ελληνικό χρέος καθώς η ύφεση στην Ευρώπη δοκιμάζει τη διάθεση δυνητικών αγοραστών προβληματικών χαρτοφυλακίων, καθώς και τις δυνατότητες ανάκτησης των ίδιων των τραπεζών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το σχέδιο Ηρακλής δεν φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής σε θέση να επιτύχει τον προσδοκώμενο ρυθμό διάθεσης προβληματικού ενεργητικού και πλέον το σύνολο της αγοράς θεωρεί ότι η συμφωνία Eurobank – Dovalue θα αποτελέσει κρίσιμο crashtest για τον Ηρακλή ενόψει της συνέχειας.

Διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο συνολικός δείκτης NPEs του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί μόνο στο 35% ως τα τέλη του 2021 σε σχέση με τα πλάνα των τραπεζών που έβλεπαν αυτό το ποσοστό να επιτυγχάνεται στα τέλη της φετινής χρονιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα