Τράπεζες: Διάθεση να χαλαρώσουν τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Τράπεζες: Διάθεση να χαλαρώσουν τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων
Κλειστές επιχειρήσεις λόγω lockdown Eurokinissi

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κλιμακώνει την πίεση για περισσότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για την χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης.

Καθημερινές είναι το τελευταίο διάστημα οι τηλεδιασκέψεις του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προκειμένου να βρεθεί μια κοινή υλοποιήσιμη στρατηγική που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Ενόψει της νέας σύσκεψης που θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα έχει αρχίσει να καταγράφεται αλλαγή στάσης από πλευράς των τραπεζών καθώς διαφαίνεται από την πλευρά τους διάθεση να χαλαρώσουν τα αυστηρικά κριτήρια που υπάρχουν σήμερα για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων και τα οποία όπως τόνισαν μετ’ επιτάσεως οι τραπεζίτες στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είναι πανευρωπαϊκά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη οι τράπεζες υπεραμύνθηκαν της μέχρι σήμερα στρατηγική τους υπογραμμίζοντας ότι ποσοστό άνω του 80% των αιτήσεων που δέχθηκαν δεν πληρούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα πιστοληπτικά κριτήρια για την έγκριση δανείου.

Το Οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του φαίνεται αποφασισμένο να κλιμακώσει την πίεση προς τις τράπεζες για την χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης δανείων καθώς τα τελευταία στοιχεία που έχει στην διάθεσή του δείχνουν ότι από τους 800.000 περίπου επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόλις οι 30.000, ποσοστό δηλ μικρότερο του 4% επί του συνόλου, απέκτησε πρόσβαση στα τραπεζικά γκισέ.

Πού κάνουν πίσω οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών δείχνουν διάθεση να χαλαρώσουν τους επόμενους μήνες τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε εκ νέου αξιολόγηση της πελατείας τους, προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα με τις βιώσιμες και ικανές για χρηματοδότηση επιχειρήσεις.

Παράλληλα σχεδιάζουν να επαναπροσδιοριστεί η λίστα των κριτηρίων που ορίζουν πότε μια επιχείρηση είναι βιώσιμη και πότε όχι, με βάση όχι μόνο τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη αλλά και τις γενικότερες προοπτικές του κλάδου που δραστηριοποιούνται.

Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσουν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Οικονομικών Μελετών την εκπόνηση κλαδικών μελετών για τη βιωσιμότητα ανά τομέα και δραστηριότητα, ενώ θα ενθαρρύνουν όπου υπάρχει δυνατότητα την δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων και σχημάτων, μέσω συγχωνεύσεων.

Τέλος εκτός των εγγυήσεων και των εξασφαλίσων που θα ζητούν οι τράπεζες από τις υπό δανειοδήτηση επιχειρήσεις θα προστεθούν και κριτήρια της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης με βάση επενδυτικά σχέδια. Πιο απλά να μην απαιτείται από μια επιχείρηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί να έχει απλά «καλό τραπεζικό προφίλ» αλλά να και να εξωστρεφής με αναπτυξιακό πλάνο.

Συγχωνεύσεις βιώσιμων επιχειρήσεων

Μετά την νέα σύσταση που απεύθυνε προς τις τράπεζες την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για περισσότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και χαμηλότερα επιτόκια και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν στην αγορά πολύ περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις, από τις 30.000 εκτιμά η πλευρά των τραπεζών. Το ζητούμενο, κατά τον ίδιο, είναι να εντοπιστούν και να παρασχεθεί από το τραπεζικό σύστημα επαρκής αναπτυξιακή ρευστότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, θα πρέπει τα υγιή σχήματα να κατευθύνουν σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών, ικανών να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Στη Βουλή ο “Ηρακλής ΙΙ”

Σημειώνεται ότι ο εφαρμοστικός νόμος για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή» θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, με στόχο τη διαχείριση νέων τιτλοποιήσεων 30 – 32 δισ. ευρώ και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΔ που θα συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα μέχρι τα τέλη του 2022 (κάποιες από τις συστημικές τράπεζες θα επιτύχουν μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ ήδη από φέτος).

Οι εγγυήσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την προώθηση τιτλοποιήσεων έως το τέλος του 2022 φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στους συστημικούς ομίλους να επιστρέψουν σε μονοψήφιους δείκτες NPEs το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τις μέχρι σήμερα προγραμματισμένες συναλλαγές από τις τράπεζες, μετά το «Ηρακλής ΙΙ» θα έχουν αποενοποιηθεί μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 53 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα