Τράπεζες: Εγκαταλείπουν τα ”ρετιρέ” οι εργαζόμενοι

Τράπεζες: Εγκαταλείπουν τα ”ρετιρέ” οι εργαζόμενοι
Ελληνική σημαία και σημαία της Ευρωπαιϊκής Ένωσης κυματίζουν στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας Eurokinissi

Πιεζόμενες από την ανάγκη για δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους οι τράπεζες μειώνουν το προσωπικού τους κατά 3.500 άτομα το 2020. Στελέχη υψηλότατου μορφωτικού επιπέδου στην πλέον παραγωγική ηλικία εγκαταλείπουν τον κλάδο.

Την πλάτη στις όποιες επαγγελματικές προοπτικές προσφέρει πλέον το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, γυρνούν μαζικά οι τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς επιλέγουν να εγκαταλείψουν, μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, την εργασία τους στις τράπεζες.

Με δεδομένο ότι όσοι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους στις τράπεζες με το πρώτο κύμα προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου εδώ και αρκετά χρόνια, πλέον η πόρτα έχει ανοίξει για εκείνους που βρίσκονται στην ηλικία των 40 – 45 ετών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών πιεζόμενες από την ανάγκη για δραστική μείωση του λειτουργικού τους κόστους θέτουν σε εφαρμογή τα τελευταία γενναιόδωρα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού, στα οποία οι εργαζόμενοι σπεύδουν να συμμετάσχουν μαζικά καθώς θεωρούν ότι οι ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεδομένων των προκλήσεων που έχει μπροστά του, είναι ελάχιστες.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τις διοικήσεις των τραπεζών, είναι ότι επιλέγουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους στελέχη υψηλότατου μορφωτικού επιπέδου που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί πόλο έλξης για όλους όσους αναζητούν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρόγραμμα εθελουσίας που έτρεξε η Eurobank τον περασμένο μήνα, η συμμετοχή (περίπου 750 εργαζόμενοι) ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση της τράπεζας (500 άτομα) με αποτέλεσμα αρκετές αιτήσεις να μην γίνουν τελικά δεκτές.

Την ίδια στιγμή η επικράτηση της τεχνολογίας, την οποία μάλιστα επιταχύνει η πανδημία του κορονοϊού, κλιμακώνει την προσπάθεια των τραπεζών στη μείωση του λειτουργικού του κόστους μέσω και της μείωσης του προσωπικού. Το ξέσπασμα της πανδημίας επέσπευσε τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, διπλασιάζοντας τους χρήστες του digitalbanking σε λίγους μόλις μήνες και ήδη ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Ιnternet banking ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του mobilebanking στη χώρα μας.

Έμπειρος τραπεζίτης αποκωδικοποιεί την μελλοντική εικόνα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε λίγα χρόνια επισημαίνει ότι «το μέγεθος που θα έχει το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια είναι συνάρτηση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται» και προσθέτει ότι «η ανάγκη για τη φυσική παρουσία των τραπεζών μέσω καταστημάτων περιορίζεται πλέον σημαντικά, συμπαρασύροντας σε ανάλογη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων».

Η χρονολογούμενη από το 2010 μείωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά εντείνεται εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα οικονομικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, που επιδιώκουν μεγαλύτερη ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους.

Μάλιστα τα μηνύματα τραπεζικών κύκλων αναφέρουν ότι η παρούσα φάση-έχουν προηγηθεί αρκετές από το 2010-των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων είναι η τελευταία με ελκυστικούς όρους.

Φυγή 3.500 εργαζομένων μόνο το 2020

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το προσωπικό των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα μειωθεί φέτος κατά 10%, με 3.500 εργαζόμενους συνολικά να αποχωρούν.

Ήδη περίπου 1.300 εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από την Eurobank (500) και την AlphaBank (800) στις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS και Cepal. Οι ίδιοι παράγοντες υπολογίζουν σε 2.000-2.200 τους τραπεζοϋπαλλήλους, που συνολικά θα συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου μέχρι το τέλος του έτους, αποχωρώντας από τις 4 τράπεζες. Ήδη περί τους 700 αποχώρησαν τον περασμένο μήνα από την Eurobank.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το προσωπικό των τραπεζών-μελών της (4 συστημικές, AtticaBank κλπ) μειώθηκε το 2019 κατά 1.810 άτομα. Συγκεκριμένα, από 38.743 εργαζόμενους το 2018 οι τράπεζες στο τέλος του 2019 είχαν 36.663. Περισσότερο από το 50% της συνολικής μείωσης προήλθε από την τράπεζα Πειραιώς (κυρίως με τν μεταφορά στην Intrum, και πρόγραμμα εθελούσιας), η οποία το 2019 είχε 944 λιγότερους εργαζόμενους από το 2018 (από 11.678 περιορίστηκαν σε 10.734).

Για να καταδειχθεί η δραματική συρρίκνωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών αναφέρουμε ότι το 2009 οι τραπεζοϋπάλληλοι ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ).

Το 2019 μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων. Από 1.870 το 2018 έμειναν 1.726 το 2019 (144 λιγότερα). Τα «λουκέτα» τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και το 2020.

Ανακοινώσεις σήμερα από την Πειραιώς

Μετά την Eurobank τον Σεπτέμβριο την σκυτάλη παραλαμβάνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς όπου στοχεύει στην αποχώρηση 1.000 εργαζομένων και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus φτάνει τις 180.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και προσφέρει +20% σε όσους εργαζόμενους του δικτύου καταστημάτων αποχωρήσουν, ενώ όσοι εργάζονται σε καταστήματα που κλείνουν θα λάβουν επιπλέον 2 μισθούς. Το ανώτατο ύψος της παροχής είναι οι 180 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κίνητρα του προγράμματος έχουν να κάνουν με την ηλικία και τα έτη υπηρεσίας στην τράπεζα. Η πρώτη ηλικιακή ομάδα αφορά σε εργαζόμενους μέχρι 39 ετών, η δεύτερη αφορά εργαζόμενους ηλικίας 40-49 ετών και η τρίτη εργαζόμενους ηλικίας 50-58 ετών.

Το πακέτο των απολαβών διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία και τα έτη υπηρεσίας κάθε εργαζόμενου και προσφέρει μίνιμουμ 20 μηνιαίους μισθούς.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα

Ισχυρά κίνητρα προεξοφλείται ότι θα έχει και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αναμένεται να τρέξει η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έχει εγγράψει ήδη στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου πρόβλεψη 90 εκατ. ευρώ με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 500 εργαζομένων. Το πλάνο μετασχηματισμού που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ προβλέπει τη μείωση του αριθμού του προσωπικού στις 8.000 άτομα στα τέλη του 2020, αλλά ο στόχος αναμένεται να υπερκεραστεί, καθώς, με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του έτους, η τράπεζα έχει μειώσει το προσωπικό της στην Ελλάδα στις 8.238, ενώ στα 389 μειώθηκε ο αριθμός των καταστημάτων της. Σε επίπεδο ομίλου, περαιτέρω μείωση μπορεί να προέλθει μέσω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην οποία εργάζονται περίπου 900 υπάλληλοι.

800 άτομα «μεταφέρονται» από την AlphaBank στη Cepal

Από την πλευρά της η διοίκηση της AlphaBank έχει ρίξει το βάρος στην απόσχιση μέρους του προσωπικού της τράπεζας και την μεταβίβασή τους στην νέα Cepal, ξεκαθαρίζοντας πως στην παρούσα φάση δεν προετοιμάζεται κάποιο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 800 υπάλληλοι (εκ των οποίων ένα ποσοστό της τάξεως του 25% αφορά σε «ενοικιαζόμενους») θα λάβουν μπόνους 10 μικτών μηνιαίων μισθών, με κατώτατο πλαφόν, που ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, προκειμένου να μετακινηθούν στην εταιρεία διαχείρισης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα