Τράπεζες: Ενστάσεις για το νέο πτωχευτικό

Τράπεζες: Ενστάσεις για το νέο πτωχευτικό
ΑΘΗΝΑ-Ανοιχτές από σήμερα οι τράπεζες. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών, Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων ανέλυσαν τα άρθρα που μπορούν να «κρύψουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Σοβαρές ενστάσεις για επί μέρους άρθρα του νέου πτωχευτικού νόμου διατύπωσαν χθες το απόγευμα στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα τόσο οι τράπεζες όσο και οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης τόσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών όσο και το Προεδρείο της ΕΕΔΑΔΠ κατέθεσαν σειρά προβληματισμών αναφορικά με τον υπό συζήτηση με τους Θεσμούς νέο Πτωχευτικό Κώδικα, θεωρώντας ότι ορισμένα άρθρα έτσι όπως είναι αρχικά διατυπωμένα μπορούν να αποτελέσουν «καταφύγιο» αλλά και κινητήριο δύναμη για νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο κυριότερες ενστάσεις τραπεζών και Διαχειριστών κόκκινων δανείων έχουν να κάνουν με το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την χρονική διάρκεια που κάποιος μπορεί να θεωρείται πτωχευμένος έως ότου επανεκκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο οφειλέτης για να διασώσει την πρώτη του κατοικία, είναι η αντικειμενική αξία της να είναι έως 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη, η οποία θα προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Όπως εξηγεί στο news247.gr τραπεζικό στέλεχος με γνώση της διαπραγμάτευσης το κριτήριο που θέλει για παράδειγμα έναν οφειλέτη παντρεμένο με τρία παιδιά να μπορεί να διασώσει πρώτη κατοικία αντικειμένικής αξίας 300.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα υψηλό και μπορεί να «κρύψει» ακόμη και βίλες στρατηγικών κακοπληρωτών.

Την ίδια στιγμή η πρόβλεψη του νέου νόμου που θέλει τον πτωχευμένο να μπορεί ξεκινήσει εκ νέου την επιχειρηματική του δραστηριότητα μετά από δύο χρόνια, δημιουργεί επίσης κακόβουλα κίνητρα σε όσους μπορούν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψουν στην ενεργό επιχειρηματική τους δραστηριότητας έχοντας πρόσβαση στα αποκρυφθέντα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο υπουργός άκουσε τις ενστάσεις τόσο των τραπεζών όσο και των Εταιρειών Διαχείρισης και συμφώνησαν να «χτενίσουν» από κοινού τις επόμενες μέρες το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και να καταγράψουν όλες εκείνες τις ασάφειες όπως οι παραπάνω που μπορούν να οδηγήσουν πιθανά σε κατάχρησή τους από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Θεσμούς

Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς τόσο αυτή όσο και την επόμενη εβδομάδα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το οριστικό κείμενο να συμφωνηθεί έως τα τέλη του μήνα, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου χρόνου.

Ο νέος νόμος θα θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων, επιτρέποντας την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού προηγουμένως αποδεχθούν τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας χους. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, επιδιώκει να βάλει τέλος και στις χρονοβόρες διαδικασίες πτώχευσης που ισχύουν σήμερα μέσω του νόμου Κατσέλη και οι οποίες φθάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του προς τράπεζες, Δημόσιο ή άλλους πιστωτές, 36 μήνες από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, και 24 μήνες από την κήρυξη της πτώχευσης από το δικαστήριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα