Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών στο β’ εξάμηνο

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών στο β’ εξάμηνο
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Με ατμομηχανή τα νέα δάνεια και τα έσοδα από προμήθειες οι τράπεζες θα επιβεβαιώσουν με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου ότι βρίσκονται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης ανεπηρέαστες από τις τρέχουσες δυσκολίες.

Σιγουριά ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα περάσει με σχετική ευκολία τις αυξημένες δυσκολίες που δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμούς, επικρατεί στις τάξεις των διοικήσεων ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Αναλυτές του κλάδου σχολιάζουν ότι οι συστιμικές τράπεζες παραμένουν σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και στο δεύτερο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν θέση για την εφετινή χρονιά, ενώ την θετική πορεία του κλάδου επιβεβαίωσαν οι διοικήσεις των τραπεζών στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εξαιρετική τουριστική χρονιά αλλά και η επιτάχυνση των επενδύσεων, κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν ικανοί παράγοντες να διατηρήσουν την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς και να αποτελέσουν το μεγάλο αντίβαρο στην κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες «κινητήριος δύναμη» της πορείας των τραπεζών αποτελεί η ισχυρή πιστωτική επέκταση, κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Μάιο η καθαρή μηνιαία ροή δανείων προς επιχειρήσεις ανήλθε σε 589 εκατ. ευρώ, ενώ σε 12μηνη βάση το υπόλοιπο χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά +7,8%. Τον περασμένο Απρίλιο η καθαρή ροή ανήλθε σε 699 εκατ. ευρώ με ρυθμό μεταβολής +7% ενώ τον Μάρτιο τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 834 εκατ. και +4,7%.

Σημειώνεται πάντως ότι η χρηματοδότηση ιδιωτών παραμένει αρνητική περιορίζοντας το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα στο +3,2%, επίδοση ωστόσο που παραμένει ισχυρή.

Σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα από προμήθειες

Την ισχυρή πιστωτική επέκταση συνδράμουν η αύξηση των συναλλαγών και η ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων παράγοντες που οδηγούν σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα από προμήθειες με την τάση μάλιστα να παραμένει ισχυρά ανοδική και τους επόμενους μήνες.

Ενδεικτική είναι η εικόνα κατεγράφη στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει ισχυρή αύξηση των προμηθειών κατά +37,3%. Ακολουθεί με +29,7% η Alpha Bank, με +25% η Εθνική Τράπεζα και με +24,2% η Eurobank. Σημειώνεται ότι, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, όλες οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν στο πρώτο τρίμηνο έσοδα από προμήθειες άνω των 100 εκατ. ευρώ με την Eurobank να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 123 εκατ. ευρώ.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Μια πρώτη αισιόδοξη εικόνα έδωσαν την περασμένη εβδομάδα οι έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων ενώ το τοπίο θα αποσαφηνιστεί πλήρως τις επόμενες ημέρες όπου και αναμένεται η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας υπογράμμισε ότι «αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση σε επίπεδο Ομίλου να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021, και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να αυξηθεί κατά περίπου 9%, με την Επιχειρηματική Τραπεζική στην Ελλάδα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της αύξησης». Παράλληλα, ο κ. Ψάλτης επιβεβαίωσε την επίτευξη των στόχων αποδοτικότητας, ενώ σε ότι αφορά τον περιορισμό του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο τόνισε ότι αυτό έγινε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τρεις μήνες νωρίτερα του σχετικού στόχου.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων του business plan 2022 – 2025 και μάλιστα νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού. Τη θετική αυτή εξέλιξη απέδωσε σε τρεις παράγοντες: α) την ισχυρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας, που στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αύξηση 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς, β) την ενίσχυση των προμηθειών, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και γ) την άνοδο των επιτοκίων που οδηγεί σε αύξηση των εσόδων από τόκους. Επίσης, η τράπεζα νωρίτερα του στόχου πετυχαίνει τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η αυτοπεποίθηση των διοικήσεων των τραπεζών για την επίτευξη ισχυρών επιδόσεων το 2022, παρά τις προκλήσεις της κρίσης, αποτυπώνεται στην αναφορά του διευθύνοντας συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, ότι «η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022, αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος». Σημειώνεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε την πρόθεσή της για τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά το 2008, από τα κέρδη του 2022, με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. Η Eurobank ήταν η πρώτη που προχώρησε στην επιθετική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, μέσω του Σχεδίου Επιτάχυνση, και πρώτη πέτυχε την επάνοδο του δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφιο επίπεδο, που πλέον διαμορφώνεται σε 6,8%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα