Τράπεζες: Κλιμακώνεται η πίεση του Χατζηδάκη για τις χρεώσεις στα POS

Διαβάζεται σε 4'
Συσκευή POS
Συσκευή POS Eurokinissi

Στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS στρέφει το οικονομικό επιτελείο τους καταναλωτές, σε μια ακόμη πίεση προς τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες.

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των τραπεζών και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη αναφορικά με τις χρεώσεις που επιβάλουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κλιμακώνει την πίεση για να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, παράλληλα σφίγγει τον κλοιό και προς τις τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν σε μειώσεις στις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν στα POS.

Έχουν διευρυνθεί τόσο σημαντικά οι συναλλαγές μέσω των POS που πραγματικά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση των προμηθειών, υποστηρίζουν στο υπουργείο.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, όπως έπραξαν και με τα επιτόκια καταθέσεων, δεν φαίνονται διατεθειμένες να ενδώσουν στις πιέσεις του Υπουργού Οικονομικών καθώς η διατήρηση των επιτοκιακών εσόδων αλλά και των εσόδων από πάσης φύσεως προμήθειες σε σταθερά υψηλά επίπεδα, αποτελούν ισχυρές δεσμεύσεις στους επιχειρησιακούς στόχους για την επόμενη τριετία που παρουσίασαν στους επενδυτές κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο διαβλέποντας την άκαμπτη στάση των τραπεζών αποφάσισε να ρίξει στη μάχη και μια σειρά ενναλακτικά «όπλα». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επιχειρεί τα τελευταία 24ώρα να αναδείξει επικοινωνιακά άλλους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

Πιο χαρακτηριστική παρέμβαση ήταν η προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού για την υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS κατά την χρήση του οποίου οι προμήθειες που πληρώνουν οι επαγγελματίες είναι 50% χαμηλότερες σε σχέση με τα POS ενώ για τους πολίτες – ιδιώτες οι πληρωμές έως και 500 ευρώ είναι εντελώς δωρεάν.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου απέδιδαν την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης σε μια προσπάθεια του Κωστή Χατζηδάκη να κλιμακώσει την πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να πιεστούν για την ανάγκη μείωσης των χρεώσεων, κυρίως κατά την υλοποίηση μικρών – σε ποσά – συναλλαγών έως τα 10 ευρώ.

Νομοθετική ρύθμιση… εάν χρειαστεί

Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η απαγόρευση της παροχής προμήθειας για συναλλαγές συνολικού ύψους μέχρι και 10 ευρώ.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές αγορές, ανέφερε: «Η διάθεση όλων των παικτών της αγοράς είναι να ανταποκριθούν στις παραινέσεις και στην πίεση που ασκούμε. Αν χρειαστεί, θα νομοθετήσουμε. Σας διαβεβαιώ ότι η βούληση του υπουργού είναι τέτοια, ώστε να μην αφεθεί αυτό το ζήτημα στην τύχη του».

Βέβαια, στην κυβέρνηση δεν θέλουν να φτάσουν στο σημείο να παρέμβουν νομοθετικά, από τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες αλλά και οι εκδότες καρτών εμφανίζονται έτοιμοι να μειώσουν τις χρεώσεις των προμηθειών POS για συναλλαγές μικρής αξίας. Κατά συνέπεια, θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν σε μια τελική συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Παράλληλα, με κάθε ευκαιρία ζητείται και από τους παρόχους των τερματικών να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και τη διοχέτευσή τους στους πελάτες τους, καθώς επίσης και να επιταχύνουν το έργο των αναβαθμίσεων και διασυνδέσεων των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση να δοθεί και προθεσμία στους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να συνδεθούν με την υπηρεσία IRIS έως τις 30 Ιουνίου, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 1.500 ευρώ.

Τι λένε οι τράπεζες

Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από άλλες ευρωπαϊκές στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά των τραπεζών αναφέρουν πως είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, από το 0,20% στο 0,10%. Για να υπάρξει βέβαια πρακτικό αντίκρισμα στις τελικές χρεώσεις χρήσης POS, θα πρέπει και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας να πράξουν ανάλογα.

Σημειώνεται ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Αρχικά είναι το ποσοστό των τραπεζών όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα. Στη συνέχεια προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard και φυσικά από τον πάροχο POS.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 35 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες θα πρέπει αναβαθμίσουν τάχιστα τα λογισμικά τους. Με τις τρεις αυτές χρεώσεις η συνολική προμήθεια καταλήγει να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα