Τράπεζες: Με βαριά ατζέντα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με Σταϊκούρα

Τράπεζες: Με βαριά ατζέντα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με Σταϊκούρα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ο νέος πτωχευτικός, η Γέφυρά για τις Επιχειρήσεις, ο Ηρακλή ΙΙ, ο νέος νόμος του ΤΧΣ και οι πλειστηριασμοί στο τραπέζι τις σημερινής τηλεδιάσκεψης τραπεζιτών – οικονομικού επιτελείου ενόψει της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τους Θεσμούς

Με “βαριά” ατζέντα προσέρχονται σήμερα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα κατά την διάρκεια της οποίας θα χαραχθεί και η βασική στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και κατά τις τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος μιλώντας στο News247.gr χαρακτηρίζει την σημερινή συνάντηση Τραπεζιτών – Οικονομικού Επιτελείου ιδιαίτερα κρίσιμη και προσθέτει ότι στο «τραπέζι» των συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα θα τεθούν όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την ελληνική οικονομία όπως ο νέος πτωχευτικός νόμος, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τις Επιχειρήσεις, η παράταση του “Ηρακλή”, οι αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Κλειδί για την θετική αξιολόγηση των Θεσμών ο Πτωχευτικός

Στη σημερινή συνάντηση, τράπεζες και οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα πράξουν ότι χρειαστεί προκειμένου καταστεί εφικτή η υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου αρχικά την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου είχε καταλυτικό ρόλο στην θετική αξιολόγηση για τη χώρα. Ωστόσο, οι Θεσμοί έθεσαν ως ζητούμενο την ταχεία εφαρμογή του νόμου στην πράξη, καθώς παρέμεναν εκκρεμείς περίπου 50 ΚΥΑ για την εξειδίκευση διατάξεών του, όπως επίσης και όλη η υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή του, «ακυρώνοντας», έτσι, την έναρξη ισχύος του νόμου την 1η/1/2021.

Στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου που επικύρωσε την θετική αξιολόγηση για τη χώρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεσμεύτηκε στους εταίρους για την ταχεία εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Την ίδια δέσμευση ανέλαβε προσωπικά και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με τις τράπεζες και τους λοιπούς εμπλεκόμενους με την εφαρμογή του νόμου, την κρισιμότητα του ζητήματος για την επόμενη αξιολόγηση.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες έχουν ήδη οριστεί για την τρέχουσα εβδομάδα τηλεδιασκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε καθημερινή βάση προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή πρώτων των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται ιδιαίτερα για το κομμάτι το νόμου που τίθεται σε εφαρμογή την 1.3.21.

Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των εκκρεμοτήτων ενόψει της υλοποίησης του νέου Πτωχευτικού, εκτός από την δημιουργία του συντονιστικού οργάνου έχουν συσταθεί και τρεις επιχειρησιακές ομάδες με αντικείμενο το νομοθετικό κομμάτι και την εξειδίκευση των επιμέρους προβλέψεών του, την τεχνολογική υποδομή και τη συλλογή δεδομένων.

Γέφυρά ΙΙ για επιχειρήσεις

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ όπως αυτό προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.Το «Γέφυρα ΙΙ» θα έχει την αύρα του προγράμματος «Γέφυρα Ι» και θα αφορά δάνεια επιχειρηματικά με προσωπικές ή και συγκεκριμένες εγγυήσεις οι οποίες φέρουν και την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να περιορίσει τη δημιουργία καινούριων κόκκινων δανείων καθώς τα μορατόρια λήγουν ή έχουν λήξει και έτσι άλλα 25 δισ. ευρώ δανείων θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται.

Με την έννοια αυτήν οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς την εκπόνηση του προγράμματος αυτού για το οποίο πιέζουν σημαντικά την κυνέρνηση.

Γκάζι για τον Ηρακλή ΙΙ

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στο οικονομικό επιτελείο εντολή για την ταχύτερη δυνατή υιοθέτηση του Ηρακλή ΙΙ προκειμένου να διευκολυνθούν τα προγράμματα που τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ επιτυχημένο το αρχικό πρόγραμμα του Ηρακλή με τιτλοποιήσεις περίπου 32 δισ. και 11,5 δισ. εγγυήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή έγκριση και του δεύτερου σχήματος του προγράμματος.

Ήδη ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για το μοντέλο λειτουργίας του «Ηρακλή ΙΙ».

Παράλληλα το θέμα θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που ξεκινάνε σήμερα και θα διαρκέσουν ως την άλλη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου μεταξύ του Οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου διαβουλεύσεων για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας,

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον «Ηρακλή ΙΙ» στο Eurogroup καθώς έχει δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης στους εταίρους ότι θα προχωρήσει στον «Ηρακλή ΙΙ» ώστε να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που άφησε η κρίση.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει στόχο η συμφωνία να κλείσει περί τα μέσα Μαρτίου και το νεο πρόγραμμα, με διάρκεια 18 μηνών, να οδηγήσει σε νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 30-32 δισ. ευρώ παρέχοντας συνολικές εγγυήσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στο νόμου του ΤΧΣ με ορίζοντα … την Τράπεζα Πειραιώς

Το τρίτο θέμα που θα μπει στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων Τραπεζών – κυβέρνησης – Θεσμών θα είναι οι αλλαγές στον νόμο του ΤΧΣ. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου το ΤΧΣ να συμμετάσχει στην επικείμενη Αύξηση Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της μεταβατικής κρατικοποίησή της και της μελλοντικής επανιδιωτικοποίησή της. Την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι ο νόμος του ΤΧΣ πρέπει να επαναξιολογηθεί, καθώς έχουν αλλάξει, από τη σύστασή του, τα δεδομένα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ, παράλληλα, υπάρχει ο ορίζοντας του 2022 και της υποχρέωσης αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.

Γκρίνια τραπεζών για πλειστηριασμούς

Την ατζέντα συμπληρώνει το «λεπτό» θέμα των πλειστηριασμών ειδικά στην περίοδο μιας πρωτοφανούς κρίσης λόγω της πανδημίας. Η Κυβέρνηση έχει «παγώσει» την διενέργειας πλειστηριασμών μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης και εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Ωστόσο οι τράπεζες διαμαρτύρονται καθώς η αναστολή των πλειστηριασμών αλλά και κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης απειλεί να τινάξει στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα ανάκτησης των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν τιτλοποιηθεί με χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής, θέμα κεντρικό στην ατζέντα των Θεσμών.

Παράλληλα οι τράπεζες διαμαρτύρονται ότι η αναστολή των πλειστηριασμών προκαλεί μεγάλη στρέβλωση στην αγορά καθώς πρώτον επηρεάζει δυσμενώς τα διεκδικούμενα τιμήματα των προγραμματισμένων συναλλαγών για τους επόμενους μήνες, και δεύτερον δυσχεραίνει τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα