Τράπεζες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τα δάνεια που “πρασινίζουν”

Τράπεζες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τα δάνεια που “πρασινίζουν”
Τράπεζες ISTOCK

Καθολικό είναι το ενδιαφέρον και από τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες για τα χαρτοφυλάκια δανείων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα. Στα 20 δις. η αγορά. Τα δύο πρώτα projects και τα οφέλη για τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και funds.

Έτοιμες να ριχτούν στη μάχη για την απόκτηση δανείων που είχαν αρχικά πουληθεί σε funds ως κόκκινα και εδώ και μία διετία κινούνται στην «πράσινη» ζώνη, εξυπηρετούνται, δηλαδή, κανονικά από τους οφειλέτες, δηλώνουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ως γνωστόν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) που μόνο την τελευταία τριετία έχουν κληθεί να διαχειριστούν δάνεια, ύψους 70 δισ. ευρώ, μέσω τιτλοποιήσεων, αλλά και πωλήσεων, δεσμεύονται για να πετύχουν συγκεκριμένο ύψος ανακτήσεων τι οποίες και έχουν υπολογίσει στα σχετικά business plans.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: είτε «θεραπεύοντας» το δάνειο είτε μέσω της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που τα συνοδεύουν. Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο είτε ως οι φυσικοί αγοραστές των χαρτοφυλακίων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα είτε χρηματοδοτώντας τους τελικούς αγοραστές των assets που θα βγουν σε πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η συγκεκριμένη αγορά (και οι δύο πυλώνες) θα φτάσει τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ δάνεια στην επόμενη τριετία – τετραετία, γεγονός που την καθιστά λόγο μεγέθους, εξαιρετικά ελκυστική.

Τα οφέλη

Η «θεραπεία» και εν συνεχεία, επιστροφή των δανείων στις τράπεζες συνιστά όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Καταρχάς, funds και servicers αυξάνουν τα έσοδά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι συνεπείς με τους όρους που έχουν τεθεί στα business plan, αναφορικά με τις ανακτήσεις. Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τα δάνεια του «Ηρακλή» προβλέπεται ότι «εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων».

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο και κατ’ επέκταση τα έσοδα από τόκους, γεγονός που θα τις επιτρέψει να επιστρέψουν σε μόνιμη κερδοφορία. Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών

Τα πρώτα deals

Περισσότερο ώριμη είναι η πώληση του πρώτου πακέτου ενήμερων (πλέον) στεγαστικών δανείων ύψους 120 εκατ ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων CEPAL. Μάλιστα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, όπου αρχικά είχε οριστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, οδηγείται σε μικρή παράταση λίγων εβδομάδων καθώς η ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ενδιαφέρον για το πρώτο πακέτο επαναπατρισμού δανείων (από servicer προς τράπεζα) έχουν εκδηλώσει οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, ενώ η Alpha Bank από την οποία προέρχονται τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορεί εκ του θεσμικού πλαισίου να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή και η doValue υλοποιεί το project Rebound (σ.σ. από τον σχετικό μπασκετικό όρο). Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κατά βάση στεγαστικά δάνεια της τιτλοποίησης Cairo της Eurobank, ύψους επτά δισ. ευρώ – η οποία ήταν και η πρώτη που έκανε… ντεμπούτο στον «Ηρακλή» – με την περίμετρο να παραμένει ανοιχτή. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2023 και, όπως εξηγεί πηγή που παρακολουθεί στενά τις σχετικές συζητήσεις το ενδιαφέρον από πλευράς των τριών τραπεζών είναι θερμό. Για να προχωρήσει το deal, ωστόσο, έπρεπε να υπάρξει προηγούμενη «συγκατάθεση» της Eurobank, δεδομένου ότι βάσει SSM η ίδια δεν έχει δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα