Τράπεζες: Νέα δωρεά άνω των 150 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 3'
Τράπεζες: Νέα δωρεά άνω των 150 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμια
Έδρανα πανεπιστημίου (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Η δωρεά θα αφορά στην ανακαίνιση και στον εκσυγχρονισμό χώρων και εγκαταστάσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με μία ακόμη μεγάλη παρέμβαση στον χώρο της Παιδείας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διευρύνουν το πρόγραμμα κοινωνικών δωρεών τους, ανακοινώνοντας σήμερα νέα χορηγία που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η δωρεά για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό χώρων και εγκαταστάσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η χρηματοδότηση θα εκταμιευθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας και θα αξιοποιηθεί για εκτεταμένες παρεμβάσεις στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, με στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών και της καθημερινότητας φοιτητών, διδασκόντων και ερευνητών.

Η νέα πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του τραπεζικού συστήματος, με επίκεντρο την εκπαίδευση. Μόλις χθες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», μέσω του οποίου οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση ακόμη 240 δημόσιων σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ώστε τα σχολεία να παραδοθούν ανακαινισμένα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανακαίνιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αναβάθμιση προαυλίων, δημιουργία ή εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκευή παιδικών χαρών, ανακαίνιση χώρων υγιεινής, καθώς και έργα πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία.

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου, συνολικά 670 σχολικές μονάδες θα έχουν ανακαινιστεί μέσα σε δύο χρόνια, προς όφελος περισσότερων από 150.000 μαθητών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ

Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει αναλάβει ποτέ ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος. Η συνολική δέσμευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Η σημερινή δωρεά για τα πανεπιστήμια ενισχύει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα των τραπεζών στην εκπαίδευση και επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους να επιστρέφουν μέρος της κερδοφορίας τους στην κοινωνία μέσω έργων με μακροχρόνιο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζαννιάς, από το 2019 μέχρι σήμερα οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ελληνικών τραπεζών προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση, αλλά εκτείνονται στην υγεία, την πολιτική προστασία, την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών και τη διατήρηση σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, αποτυπώνοντας τον διευρυμένο κοινωνικό ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει πλέον ο ελληνικός τραπεζικός τομέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα