Τράπεζες: Νέα όπλα στη μάχη ενίσχυσης της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Τράπεζες: Νέα όπλα στη μάχη ενίσχυσης της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Shutterstock

Σε συνεργασία με τις τράπεζες το οικονομικό επιτελείο παρατείνει για έξι μήνες το μικρό Εγγυοδοτικό που χορηγεί εγγυημένα κατά 80% δάνεια και ρίχνει στη μάχη του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μικρές τράπεζες

Δύο ακόμη όπλα στη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ενεργοποιεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες το μικρό Εγγυοδοτικό που τρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο  απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι 250.000 ευρώ με την ΕΑΤ να εγγυάται το 80% του δανείου.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην προκήρυξη ενδιαφέροντος συμμετοχής και για τις μη συστημικές τράπεζες στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και στην υπογραφή των σχετικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Εγγυημένα δάνεια για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Αναλυτικά τώρα ύστερα από σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μικρό Εγγυοδοτικό πρόγραμμα της ΕΑΤ θα τρέχει μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 458 εκατ. ευρώ είναι η τελευταία ευκαιρία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον η διοίκηση της ΕΑΤ προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή των προϋποθέσεων του προγράμματος και ήδη το ύψος του δανείου διαμορφώνεται πλέον στις 250.000 ευρώ, από τις 50.000 ευρώ που ήταν αρχικά και στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, με την ΕΑΤ να εγγυάται το 80% της χρηματοδότησης.

Όροι και προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα το μικρό εγγυοδοτικό αφορά τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 να  είχαν κύκλο εργασιών έως 1 εκατ. ευρώ ευρώ ή να έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα

Να μην ενταχθεί στους προηγούμενους (Α’ και Β’) κύκλους του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Δεν είχαν  ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τραπεζικό σύστημα (έως και 90 μέρες καθυστέρηση) κατά την 31.12.2019 ή κατά την υποβολή της αίτησης

Δεν εμφανίζουν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά σε άλλα προγράμματα της HDB (έως και 90 μέρες καθυστέρηση)

Κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές (σύμφωνα με τον  Κανονισμό 651/2014). Όταν πρόκειται για, Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31.12.2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας, βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Το ύψος του δανείου για επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί πριν το 2020, δεν θα υπερβαίνει το μικρότερο από τα παρακάτω ποσά: 250.000 ευρώ, ή το 25% του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019.

Το ύψος του δανείου για επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 ή του 2021 δεν θα υπερβαίνει το μικρότερο από τα παρακάτω ποσά: 250.000 ευρώ, ή των αναγκών ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες, οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται.

Και οι μικρές τράπεζες στο παιχνίδι του Ταμείου Ανάκαμψης

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άναψε το πράσινο φως για την συμμετοχής και των μικρότερων τραπεζών στα 12,7 δις. ευρώ δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει ακόμη δύο – τρεις τράπεζες.

Μάλιστα οι μεγάλες τράπεζες ετοιμάζονται μέσα στο Δεκέμβριο να υπογράψουν τις πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες ενημερωτικά ταξίδια στην περιφέρεια προκειμένου να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες για το πώς θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, συντάσσοντας τα κατάλληλα business plan για να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά τους σχέδια σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.

Με την παραλαβή των αιτήσεων και των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση σχεδίων Επιλέξιμων Επενδύσεων, προβλέπεται ότι η Τράπεζα θα προβαίνει αυτόνομα με βάση τις εσωτερικές της διαδικασίες και πολιτικές και τις βέλτιστες χρηματοπιστωτικές πρακτικές σε καταρχήν έλεγχο της επιλεξιμότητας της προτεινόμενης επένδυσης και της πιστοληπτικής ικανότητας του φορέα της.

Η αξιολόγηση κάθε προτεινόμενου σχεδίου Επιλέξιμης Επένδυσης προβλέπεται ότι θα πραγματοποιείται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ανάλογα με το μέγεθος και τον σκοπό του και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο των 4 μηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα