Τράπεζες: Παράταση έξι μηνών για Γέφυρά 1 και 2

Τράπεζες: Παράταση έξι μηνών για Γέφυρά 1 και 2
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας shutterstock

Η εξάμηνη παράταση αναμένεται να είναι στα πρότυπα, ως προς τα ποσοστά επιδότησης από το κράτος της επέκτασης που δόθηκε προ μηνών. Το ύψος της επιδότησης και η περίμετρος των δικαιούχων.

Δίκτυ ασφαλείας για τους δανειολήπτες σχεδιάζει να «απλώσει» η κυβέρνηση, κρατώντας ζωντανά τα προγράμματα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου, τα οποία εφαρμόσθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τις τράπεζες είναι να δοθεί εξάμηνη παράταση τόσο στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 , που αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, όσο και στο Γέφυρα 2, που απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξάμηνη παράταση αναμένεται να είναι στα πρότυπα, ως προς τα ποσοστά επιδότησης από το κράτος της επέκτασης που δόθηκε προ μηνών στο Γέφυρα 1. Συγκεκριμένα, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης με βάση το πρότυπο της τρίμηνης επέκτασης διαμορφώνεται ως εξής:

  • στο 40% της μηνιαίας δόσης για τα ενήμερα δάνεια,
  • στο 35% για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και
  • στο 20% για όσα δάνεια είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί.

Η περίμετρος των δικαιούχων δεν έχει ακόμη κλειδώσει, ωστόσο υπάρχει ο μπούσουλας της πρώτης εφαρμογής του μέτρου όπου έκαναν χρήση της κρατικής επιδότησης 90.000 φυσικά πρόσωπα δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και περίπου 41.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για συνολικά δάνεια 12 δις. ευρώ περίπου.

Τα δύο προγράμματα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αν δεν δοθεί παράταση, το πώς θα συμπεριφερθούν τα εν λόγω δάνεια, μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης της δόσης, αποτελεί θέμα που παρακολουθούν ήδη στενά οι τράπεζες. Στόχος πάντως των τραπεζών είναι οι επιπτώσεις να είναι βραχυπρόθεσμες και να μη λάβουν μονιμότερα χαρακτηριστικά και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί παρέχοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Νοικοκυριά

Στα τραπεζικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός από τις έμμεσες αλλά κρίσιμες επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του ντόμινο που έχει προκαλέσει, από τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο μέχρι τα βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Το ράλι τιμών, σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού, ροκανίζει ήδη το οικογενειακό εισόδημα, ενώ αυξάνει δραματικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τοξικό δίδυμο, το οποίο θα μειώσει δραστικά το οικογενειακό εισόδημα και η πίεση θα μεταφερθεί στην εξυπηρέτηση των μηνιαίων δανειακών υποχρεώσεων. Επομένως, εάν δεν υπάρξει κάποιου τύπου κρατική στήριξη για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες τότε δεν αποκλείεται να δούμε να δημιουργούνται νέα “κόκκινα” δάνεια . Με βάση τις εκτιμήσεις ακόμη κι αν η πολεμική σύρραξη τερματιστεί άμεσα, οι αρνητικές συνέπειες στο κόστος ζωής θα παραμείνουν στο προσκήνιο για το σύνολο του.

Επιχειρήσεις

Μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν ήδη το ενεργειακό τους κόστος να αυξάνεται γεωμετρικά ημέρα με την ημέρα. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα αυτών εισάγει σημαντικό κομμάτι από τις πρώτες ύλες το κόστος φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, με βάση τις ανατιμήσεις τόσο στο μέτωπο των καυσίμων όσο και στο μέτωπο της πρώτης ύλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις με δανεισμό, με υποχρεώσεις προς την εφορία και αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά , τονίζουν τραπεζικές πηγές. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς δεν έχουν εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας λίπος να κάψουν, με αποτέλεσμα η σφοδρή ενεργειακή κρίση να φέρνει ένα ποσοστό αυτών αντιμέτωπο ακόμη και με λουκέτο.

Πάγωμα πλειστηριασμών

Την ίδια στιγμή παγώνουν οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, δηλώνοντας ότι απλώνεται ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προβλέπει μηνιαία κρατική επιδότηση 70 έως 210 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού), η οποία θα καταβάλλεται προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών. Τα κριτήρια επιλογής είναι ίδια με αυτά του επιδόματος στέγασης. Με τη λήξη του προγράμματος, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακρο χρόνια και βιώσιμη ρύθμιση θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738 2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Με δεδομένο ότι ο Φορέας δεν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει πριν από τον Μάρτιο του 2023, όπως αναφέρεται στην 13η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεταβατικό καθεστώς θα έχει διάρκεια 15 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι Θεσμοί, κάμφθηκαν από το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, ότι η απουσία ενός προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα οδηγούσε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και προσφυγές στα δικαστήρια, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών μονιμότερες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα