Τράπεζες: Ρευστότητα 1 δισ. σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με εγγυημένα δάνεια

Τράπεζες: Ρευστότητα 1 δισ. σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με εγγυημένα δάνεια
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα διαθέσει μέσω εγγυημένων δανείων τους επόμενες μήνες 500 εκατ. μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας και 460 εκατ. από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Έτοιμο να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κυβέρνησης και να διαθέσει τους επόμενους μήνες, μέσω εγγυημένων δανείων, ρευστότητα σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ είναι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων που ενεργοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) φιλοδοξεί να χορηγήσει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου είναι και n ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (EAT), μέσω του οποίου θα διατεθούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 460 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Κοινός στόχος του οικονομικού επιτελείου και του πιστωτικού συστήματος δεν είναι άλλος από την χορήγηση επιπλέον ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ώστε να πάρει μπροστά αμέσως μετά το πέρας της πανδημίας αυξάνοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές ανάπτυξής της» τονίζει στο NEWS 24/7 έμπειρος τραπεζίτης.

Χαμηλότοκα δάνεια

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό l00 εκατ. ευρώ από πόρους που προ έρχονται από το ΕΣΤΙΑ 2014 2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμάται να χορηγηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι τη διαχείριση του Ταμείου στο ΕΤαΕ έχει αναθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου. Επιλέξιμες προς δανειοδότηση είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του κανονισμού ήσσονος σημασίας (de niinimis) EE. 1407/2013, ενώ τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι και τις 31 12 2023.

Τα αιτήματα των επιχειρήσεων υποβάλλονται αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr και κατόπιν στις συνεργαζόμενες τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank.

Εγγύηση 80%

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης της Κομισιόν – η οποία αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα – τελούν Υπουργείο Ανάπτυξης και Τράπεζες προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Cavid 19, το αποκαλούμενο μικρό εγγυοδοτικό.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση των δύο προηγούμενων κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid 19, συστάθηκε με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 200.000 ευρώ. Το ύψος της εγγύησης ανέρχεται στο 80%, ενώ το ύψος του δανείου, το οποίο θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί έως τις 31 12 2021, μπορεί να ανέλθει έως και τα 50.000 ευ ρώ.

Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω (όποιο είναι μικρότερο):

α) τα 50.000 ευρώ,

β) το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019,

γ) το ποσό που προκύπτει από ης ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο μέσω της υποβολής σχεδίου ρευστότητας. Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 651/2014, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, ωστόσο, να ενισχυθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με την έννοια της ελληνικής πραγματικότητας, επιλέχθηκε το εύρος των επιχειρήσεων να περιοριστεί σε αυτές που το 2019 είχαν τζίρο έως 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα