Τράπεζες: Σχέδια για αύξηση του αριθμού των ευάλωτων δανειοληπτών

Τράπεζες: Σχέδια για αύξηση του αριθμού των ευάλωτων δανειοληπτών
Τράπεζα της Ελλάδας Nick Paleologos / SOOC

Με στόχο την αποφυγή ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων και ενόψει της νέας συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα οι τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια για την διεύρυνση της περιμέτρου του προγράμματος που προβλέπει επιδότηση του 50% της μηνιαίας δόσης των δανείων πρώτης κατοικίας.

Την διεύρυνση της περιμέτρου του υφιστάμενου προγράμματος που προβλέπει επιδότηση του 50% της μηνιαίας δόσης των δανείων πρώτης κατοικίας, μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και την δυνατότητα μετατροπής του επιτοκίου της δανειακής σύμβασης από κυμαινόμενο σε σταθερό, εξετάζουν μεταξύ άλλων, τις τελευταίες ώρες τα τραπεζικά επιτελεία ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχουν μέσα στην εβδομάδα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η έκρηξη των επιτοκίων και του κόστους χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που προκαλεί ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, έχει σημάνει εκ νέου συναγερμό τόσο στην κυβέρνηση ενόψει των επικείμενων εκλογών, όσο φυσικά και στις τράπεζες που δεν αποκλείουν αναζωπύρωση ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων.

Εκτοξεύτηκαν οι δόσεις των δανείων

Κοινός τόπος μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών είναι ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων που έχει εκτινάξει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κατά μέσο όρο από 150 έως 200 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το ύψος των δανείου, την διάρκεια και το περιθώριο που εφαρμόζει η τράπεζα) από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μετά από έξι διαδοχικές αυξήσεις το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3%, συμπαρασύροντας σε αυτά τα επίπεδα και το euribor 3μήνου, που αποτελεί και την βάση τιμολόγησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των στεγαστικών δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περιθώριο 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν 535 ευρώ το μήνα και σήμερα διαμορφώνεται στα 695 ευρώ το μήνα, ενώ το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια η δόση από 400 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα στα 575 ευρώ.

Έτσι κατά μέσα στην εβδομάδα θα οριστεί μια ακόμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να τεθούν επί τάπητος πιθανά νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών που θα σημάνει και την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Η διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύτηκαν στην προ δεκαπενθημέρου συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι θα επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν βαθιές ανάσες στους δανειολήπτες τις οποίες και πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες.

Την συζήτηση για την διεύρυνση των μέτρων πυροδότησε το γεγονός ότι η πρωτοβουλία που έλαβαν οι τράπεζες προ διμήνου και από κοινού με το ΥΠΟΙΚ, για στήριξη 30.000 – 35.000 συνεπών ευάλωτων οφειλετών δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τα οποία μόλις 1.500 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα το βασικό βήμα ένταξης στο πρόγραμμα και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Ωστόσο, 25.000 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους χωρίς να την έχουν υποβάλει με τους μισούς περίπου εξ αυτών (13.000) να μην έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να τους βοηθήσουν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι ο έλεγχος της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων και οι έγκαιρες παρεμβάσεις για την αποτροπή ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων αποτελεί σταθερά βασική προτεραιότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρος των τραπεζών επικεντρώνεται στη στήριξη των ευάλωτων οφειλετών που ρύθμισαν το δάνειό τους και δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες επιτοκίων και ακρίβειας. Μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει πάντοτε για τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας προκειμένου να βρίσκονται λύσεις με βάση την πραγματική οικονομική τους δυνατότητα σε περιπτώσεις ουσιαστικής επιδείνωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση στα μέτρα που εξετάζουν οι τράπεζες προτεραιότητα έχει η διεύρυνση της περιμέτρου του υφιστάμενου προγράμματος που προβλέπει επιδότηση του 50% της μηνιαίας δόσης των δανείων πρώτης κατοικίας, η οποία οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αλλαγή – χαλάρωση των περιουσιακών κριτηρίων σε ότι αφορά στους ευάλωτους οφειλέτες και ήδη κάποιες πρώτα σενάρια που αξιολογούνται περιλαμβάνουν ενδεχόμενη αύξηση του μέγιστου εισοδήματος 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 17.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια που ισχύει σήμερα με βάση τη νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης ετοιμάζουν νέα προϊόντα αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, αλλά και τήρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Τα προϊόντα αυτά θα δίνουν στους οφειλέτες τη δυνατότητα μετατροπής του δανείου τους σε σταθερού επιτοκίου με επιτόκιο Euribor+ περιθώριο της τάξης του 1%, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των δανειοληπτών.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στη νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών οι τραπεζίτες να προσέλθουν και με νέα πρόταση στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, χωρίς ακόμη να έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα μέτρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα