Τράπεζες: Τα μορατόρια φεύγουν… η μειωμένη δόση έρχεται

Τράπεζες: Τα μορατόρια φεύγουν… η μειωμένη δόση έρχεται
Alpha Bank EUROKINISSI

Μετά το τέλος των μορατόριουμ οι τράπεζες ετοιμάζονται για σταδιακή επαναφορά των μηνιαίων πληρωμών στην κανονικότητα, η οποία στηρίζεται στην πληρωμή του 50% της δόσης για ολόκληρο το 2021.

Αντίστροφα θα αρχίσει να μετράει από τις αρχές του 2021 ο χρόνος για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που διευκολύνθηκαν μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας από τις τράπεζες αναστολή στην πληρωμή της δόσεων των δανείων τους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας έθεσε δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ, που ήταν μέχρι πρόσφατα ενήμερα, στον «πάγο», μέσω οριζόντιων μέτρων αναστολής πληρωμών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και η τύχη αυτών των δανείων όσον αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής τους θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης. Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, πάντως, το 20 – 25% αυτών των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών δεν θα ανακάμψει, εκτινάσσοντας εκ νέου το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, που θα βρεθεί κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες που συμμετείχαν στα μορατόρια, θα κληθούν σε λίγες εβδομάδες να επαναξεκινήσουν την σχέση με την τράπεζα τους και να αρχίσουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες ετοιμάζονται για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα των μηνιαίων πληρωμών και η οποία στηρίζεται σε προγράμματα για την πληρωμή του 50% της δόσης για ολόκληρο το 2021.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σύστημα είναι έτοιμο να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά εφ’ όσον προκύψει ανάγκη, προτείνοντας την καταβολή ενός μικρού μέρους της αρχικής δόσης, της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ για 3 ή 6 μήνες, και στη συνέχεια προοδευτική επαναφορά της δόσης στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Γιώργος Ζαββός την περασμένη Παρασκευή αναζήτησαν λύσεις που δεν θα διαταράξουν την κουλτούρα των πληρωμών, αλλά θα επιτρέψουν τη διευκόλυνση αδύναμων δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην αυξήσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Ωστόσο από τις τράπεζες ξεκαθαρίσουν ότι η επέκταση ευνοϊκών μέτρων, δεν θα αφορούν τους πάντες, αλλά θα εφαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη «περίμετρο», η οποία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει όταν η οικονομία επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Μια άλλη περίπτωση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τραπεζών – οικονομικού επιτελείου αφορά στη συνδυαστική λύση επιμήκυνσης του προγράμματος «Γέφυρα» αλλά και των μορατόριουμ για συγκεκριμένη «περίμετρο» δανειοληπτών.

Περιορισμένη ισχύ η παράταση των μορατόριουμ

Άλλωστε και με δεδομένο ότι τα μορατόρια που εφαρμόστηκαν αφορούν το ένα τέταρτο περίπου των ενήμερων δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχουν εξαντλήσει το περιθώριο ένταξης νέων δανείων.

Ετσι, η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου που δόθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για όσους δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση της σχετικής διευκόλυνσης θα έχει περιορισμένη εφαρμογή και θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση.

Η περίοδος αναστολής μπορεί να έχει διάρκεια έως και εννέα μήνες το ανώτερο και ανάλογα με το πότε ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση μπήκε σε καθεστώς μορατόριουμ έχει αρχίσει ήδη να «τρέχει» η λήξη της περιόδου χάριτος. Ενα σημαντικό μέρος των οφειλετών που είχαν στεγαστικό δάνειο και έχουν πάρει αναστολή έχει κάνει αίτηση για την ένταξή του στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για 160.000 οφειλέτες, οι οποίοι προκειμένου να αρχίσουν να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση θα πρέπει να διακόψουν την αναστολή και να αρχίσουν να αποπληρώνουν το τμήμα της δόσης που τους αναλογεί.

Το ίδιο, άλλωστε, θα πρέπει να κάνουν και όσοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πάρει αναστολή αλλά δεν δικαιούνται την κρατική επιδότηση.

Για αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες θα δώσουν τη δυνατότητα της μερικής καταβολής δόσης για διάστημα περίπου έξι μηνών ή και μεγαλύτερο.

Προϋπόθεση ωστόσο για να κάνουν κάτι δεκτές αυτές τις λύσεις οι θεσμοί, είναι το νέο πτωχευτικό να τεθεί σε ισχύ πριν από την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τον Απρίλιο του 2021. Σε αυτό το επίπεδο οι τράπεζες εκφράζουν αντιρρήσεις και τοποθετούν την ισχύ του νόμου τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην κατάτμηση του έργου σε δόσεις, κάτι στο οποίο ενδεχομένως να βρουν κοινό τόπο και με τους θεσμούς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα