Τράπεζες: Τελευταία ευκαιρία σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων

Τράπεζες: Τελευταία ευκαιρία σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων
Τράπεζα Shutterstock

Έως 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς τις 30/9/2020.

Προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουλίου έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρότι επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εξυπηρετούν κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις τους, προκειμένου να λάβουν επιδότηση των τόκων των δανείων τους για τρεις μήνες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σχετικά με την επιδότηση του συνόλου των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες Ιανουάριος – Μάρτιος 2021 εκπνέει στις 17 Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξει εκ νέου ανάλογη δυνατότητα καθώς το εν λόγω μετρό ήταν έκτακτο προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Το μέτρο ενίσχυσης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που έχουν ενήμερα δάνεια χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει συνολικά ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους που δημιουργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως και την 31 η Μαρτίου 2021 ήτοι για χρονικό διάστημα τριών ή πέντε μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες δανειακές / πιστωττκές συμβάσεις.

Ειδικά για τις συμβάσεις πίστωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς) καλύπτονται οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο – πριν ή κατά την 31η Μαρτίου 2020 – προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενου κατά την 1η Απριλίου 2021 πιστωτικού ορίου.

Πέραν των αναφερόμενων τύπων δανειακών συμβάσεων, επιχειρηματικά δάνεια τακτής λήξης και ομολογιακά δάνεια, δεν είναι επιλέξιμος άλλος τύπος δανειακής σύμβασης όπως σύμβαση καταναλωτικού δανείου σύμβαση στεγαστικού δανείου ή σύμβαση δανείου με παρακράτηση κυριότητας.

Ποια δάνεια καλύπτονται

Ειδικότερα n δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν 128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων και ειδικότερα επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης περιλαμβανομένων

  • τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων άρθρο 10 του ν 3156 2003

  • δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης άρθρο 1-3 του ν 4354/201 5

  • δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελώντας σήμερα το διαχειριστικό όχημα ειδικής εκκαθάρισης όπως ορίζεται στις διατάξεις του ν 4261 2014 με διαχειριστή είτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση είτε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων του ν 4354/201 5.

Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς τις 30/9/2020. Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια που δεν ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Η ενημερότητα κρίνεται με σημείο αναφοράς την επιδοτούμενη οφειλή. Δεν καλύπτονται τόκοι υπερημερίας και λοιπά έξοδα καθώς και η παρακράτηση φόρων 15% των ομολογιακών δάνειων.

Οι σχετικές δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Δεν καλύπτονται τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-l 9 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΚΕ που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη Δεύτερος Κύκλος Επιδότησης Τόκων Υφισταμένων Δανείων Επιχειρήσεων Πληττόμενων από τα Μέτρο για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νόσου Covid-19

Ο δυνητικός λήπτης υποβάλλει μια αίτηση χρηματοδότησης ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα η οποία αφορά το σύνολο των επιλέξιμων υποχρεώσεών του προς αυτό. Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ο λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούται σωρευτικά να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία του ΠΣΚΕ να επισηνάψει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται και να οριστικοποιήσει την αίτηση ώστε αυτή να καταστεί διαθέσιμη προς επεξεργασία σε επόμενο στάδιο. Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση

Διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης ακολουθεί την άμεση διαδικασία και γίνεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του ΠΣΚΕ κατά τη σειρά υποβολής τους στο σύστημα.

Ειδικότερα αιτήσεις χρηματοδότησης οι οποίες υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οριστικοποιήθηκαν είναι διαθέσιμες προς επιβεβαίωση της τήρησης των τυπικών προϋποθέσεων από τα αρμόδια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ μέσω του ΠΣΚΕ τα στοιχεία των αιτήσεων είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές για τη χρήση τους από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Βάση των στοιχείων που έχουν εισαχθεί στο ΠΣΚΕ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα:

  • Επιβεβαιώνουν την τήρηση ή μη των τυπικών προϋποθέσεων βάσει των αναγραφόμενων στα δικαιολογητικά που επισυνάπτει ο λήπτης στο ΠΣΚΕ και ενημερώνουν το ΠΣΚΕ με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης

  • Προχωρούν στην καταβολή της ενίσχυσης στους ληπτες της σε μηνιαία βάση αναλόγως των προ βλέψεων της οικείας δανειακής σύμβασης ενημερώνοντας για το ποσό της καταβληθείσας επιχορήγησης το ΠΣΚΕ με τον προσφορότερο τρόπο Πρακτικά δηλαδή ο δανειολήπτης θα πληρώσει μόνο το κεφάλαιο για τη δόση που αναλογεί και η τράπεζα θα εισπράξει το ποσό που αφορά τους τόκους από το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα