Τρεις κινήσεις απέναντι στον “παγετό” της οικονομίας

Τρεις κινήσεις απέναντι στον “παγετό” της οικονομίας
Γυναίκα περνάει έξω από κλειστά μαγαζιά στην Ερμού AP

Ποια τα τρία βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα και που θα "ζεστάνουν" την αγορά.

Κινήσεις σε τρία επίπεδα για την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά προωθεί αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Η έναρξη καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια του περασμένου Νοεμβρίου, η ολοκλήρωση των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 αλλά και το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να λειτουργήσουν τονωτικά σε μια οικονομία, που κινείται μεταξύ «σφύρας και άκμονος» τους τελευταίους μήνες. Και μπορεί το ύψος των επιδοτήσεων της επιστρεπτέα 5 να μην έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ωστόσο θα συνδυαστεί παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς, καθώς όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης την Κυριακή στον Αντ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» «όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση». Ουσιαστικά η Επιστρεπτέα 5 αναμένεται να λειτουργήσει επικουρικά με ό,τι τζίρο «σκουπίσει», εν μέσω και εκπτώσεων, η κάθε επιχείρηση με τη σημερινή επανεκκίνηση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης μπορούν να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις στην πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 5. Ήδη μέχρι το βράδυ της Κυρικής στην πλατφόρμα myBusinessSuport, είχαν κατατεθεί 652.516 αιτήσεις ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι αύριο ο αριθμός τους να φτάσει τις 700.000. Με αυτό τον όγκο, βέβαια, ενδιαφερομένων και τον πήχη των επιδοτήσεων αθροιστικά να έχει οριστεί στο 1,5 δισεκ. εύλογο μπαίνει το θέμα του πώς τελικά θα γίνει η τελική κατανομή.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου παρέπεμπαν σε έναν αριθμό 400.000 δυνάμει ωφελούμενων αλλά μένει να φανεί η τελική λίστα κριτηρίων για να ξεκαθαρίσει το τελικός αριθμός. Έτσι οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες όταν και θα έχει κλείσει η διαδικασία των αιτήσεων, ωστόσο ήδη στο τραπέζι έχουν «πέσει» κάποιοι «κόφτες» όπως πχ το κριτήριο της πτώσης τζίρου, της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ενισχύσεων, της διαμόρφωσης «οροφής» στην ενίσχυση σε κάθε επιχείρηση ώστε τελικά να δημιουργηθεί χώρος για να μοιραστεί χρήμα, έστω και λίγο, σε περισσότερους. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δε θα «πειραχτεί» το ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ για επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Συνδυασμένο με τις κατανομές της Επιστρεπτέας 5 και σε μια να «χρυσωθεί» το χάπι για κάποιες επιχειρήσεις, που ενδεχομένως να πάρουν λιγότερα χρήματα, είτε λόγω του πλαφόν που θα μπει (π.χ. 100.000) είτε λόγω συμπλήρωσης του ορίου των κρατικών ενισχύσεων, είναι και η προωθούμενη αναπροσαρμογή των όρων για τις τρεις προηγούμενες φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 3,3 δισεκ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μετατροπή ποσοστού των κρατικών χαμηλότοκων δανείων σε επιδότηση. Ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πιθανά σενάρια και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, μετά από συζήτηση με τους θεσμούς, θα προωθήσει τις αλλαγές που θα οδηγούν σε «χάρισμα» μέρους των δανείων σε αναλογική, πάντως βάση με την απώλεια τζίρου.

Με άλλα λόγια όσο περισσότερο έχει πληγεί ο τζίρος μιας επιχείρησης τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό που θα χαριστεί και δε θα χρειαστεί να επιστραφεί στο κρατικό ταμείο όταν από το 2022 θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά η αποπληρωμή των ενισχύσεων αυτών. Επίσης το μέτρο θα συνδυαστεί όπως συμβαίνει και τώρα με δέσμευση για διατήρηση θέσεων εργασίας.

Άλλη μια κίνηση που θα “ζεστάνει” την αγορά είναι και η έναρξη από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα των καταβολών αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του περασμένου Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φάση και αφορά όσες αιτήσεις COVID (Νοεμβρίου) εκκαθαρίστηκαν χωρίς πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι τα συνήθη λάθη που οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες στο «γκισέ» στη δεύτερη φάση πληρωμών που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου ή ακόμη και στην απόρριψη της αίτησης έχουν να κάνουν κυρίως με τη σωστή καταγραφή των ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων, την δήλωση ως επαγγελματικής στέγης του ακινήτου όπου ζητείται επιδότηση, την τήρηση των ποσοστών μειώσεων ενοικίων, την ορθή δήλωση των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

Εφόσον πάντως εντοπιστούν λάθη η ΑΑΔΕ ενημερώνει ώστε με την αναγκαία αναπροσαρμογή της αίτησης να αποφανθεί τελικά για το αν τελικά θα καταβληθεί η επιδότηση. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020. Μετά τις διορθώσεις και μόνο είναι εφικτή η καταβολή αποζημιώσεων για την πρώτη περίοδο του lockdown όπου προβλέπεται καταβολή του 30% των «χαμένων» ενοικίων. Η αποζημίωση αυτή δε γίνεται σε «ζεστό» χρήμα αλλά με συμψηφισμό με άλλες υποχρεώσεις και αναμένεται να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με ενδεχόμενο ΦΠΑ.

Αναλυτικά σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ο πίνακας των ποσοστών μειώσεων των μισθωμάτων, των ποσοστών επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος και των σταδίων της ακολουθούμενης διαδικασίας (προθεσμία υποβολής, χρόνος καταβολής) διαμορφώνεται ως εξής:

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα