Τσακαλώτος σε Λαρισαίους: Πίνετε τσίπουρο με γλυκάνισο αλλά κανείς δεν είναι τέλειος

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Λάρισα την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. 
(EUROKINISSI)
Ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Λάρισα την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι ατάκες του υπουργού Οικονομικών στο ΔΩΛ έκλεψαν την παράσταση το βράδυ της Παρασκευής - Το οικονομικό μοντέλος της επόμενης μέρας

Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το βράδυ της Παρασκευής, κάνοντας το κοινό να ευθυμήσει με αρκετές από τις ατάκες του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ένα "ελάττωμα" - όπως το αποκάλεσε- των Λαρισαίων. "Έχετε ένα ελάττωμα. Πίνετε τσίπουρο με γλυκάνισο. Αλλά όπως λένε και στη Πρέβεζα  nobody is perfect", είπε κάνοντας χιούμορ. Ο ίδιος άλλωστε κατάγεται από την Πρέβεζα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη σύζυγό του. "Έχω Σκοτσέζα σύζυγο. Στην οικογένειά μου έχω πρόβλημα όταν αναφέρομαι στην Αγγλία ή στους Άγγλους", ανέφερε, αστειευόμενος για την παραδοσιακή "κόντρα" που έχουν Άγγλοι και Σκοτσέζοι.

Επίσης δεν ξέχασε να μιλήσει για τον αγροτικό τομέα. "Τρεις φορές μου το είπε ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι δυνατόν να το ξεχάσω;", ανέφερε συγκεκριμένα.

Το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως "χρειάζεται να υπάρξει και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα" στους τομείς όπου έχουν παρθεί πρωτοβουλίες όπως οι ηλεκτρονικές συμβάσεις, το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.

Για το μοντέλο ανάπτυξης ο κ. Τσακαλώτος είπε πως "χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής, όπου κάποια προβλήματα θα τα λύνει ο ιδιωτικός τομέας, μερικά προβλήματα θα τα λύνει το δημόσιο και άλλα θα τα λύνουν τα συνεταιριστικά σχήματα".

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το σχέδιο "θα είναι αξιόπιστο στις αγορές, στα κράτη μέλη, στους θεσμούς, αλλά πρωτίστως θα είναι αξιόπιστο στην ελληνική κοινωνία".

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στην ελληνική οικονομία η οποία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει το σχέδιο ανάπτυξης να αλλάξει τους κανόνες χρηματοδότησης.

"Παλαιότερα το 80% του ΕΣΠΑ πήγαινε σε μεγάλα έργα και το 20% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί Αλέξη Χαρίτση αυτό έχει αλλάξει και το 80% πηγαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 20% στα μεγάλα έργα".

Μιλώντας για τον αγροτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως "η κυβέρνηση συζητάει το θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών πάνω σε εξειδικευμένα προϊόντα ώστε να μπορούν να προωθηθούν στις αγορές". Τόνισε επίσης πως "στη χώρα χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις που να βοηθούν την τοπική οικονομία και που θα μπορούν να συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις".

Σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση "δίνει μεγάλη έμφαση στις συνεταιριστικές τράπεζες". Όπως είπε οι συνεταιριστικές τράπεζες "έχουν την δυνατότητα να δανείζουν όχι μόνο στις καλές εποχές, αλλά και στις κακές εποχές, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα να γνωρίζουν την τοπική κοινωνία".

Παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε μεταξύ άλλων σκληρή κριτική στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως ακολουθούσαν ένα μοντέλο που βασίζονταν στο πελατειακό κράτος.

Σημείωσε μάλιστα πως όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολουθήθηκε ένα μοντέλο χωρίς κανένα σχέδιο στην ελληνική οικονομία, ενώ επανέλαβε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που είτε εφαρμόζονται είτε θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.

"Σε μια ανακοίνωση σχετικά με τη Novartis ο Αλέξης Τσίπρας είπε τρία πράγματα πολύ σημαντικά. Οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν, οι αθώοι να φύγουν χωρίς κανένα στίγμα στο όνομα τους και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι δεξιές, εθνικιστικές, λαϊκιστικές δυνάμεις όπως είναι η Χρυσή Αυγή που λένε ότι όλοι είναι το ίδιο", δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας: "Ο Ανδρέας Ξανθός έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στη θωράκιση του συστήματος", υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα "να μπορείς να καταγγέλλεις σκάνδαλα, να μπορείς να έχεις ένα σύστημα προμηθειών που να προστατεύει το σύστημα, αλλά και να μπορείς να κάνεις συμμαχία με άλλες χώρες ώστε να μπορείς να διαπραγματευτείς την πτώση της τιμής του φαρμάκου".

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης "ώστε το οικονομικό σχέδιο να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα". Όπως τόνισε ο υπουργός μεταξύ άλλων το κριτήριο που έχει σημασία για τον ίδιο είναι εάν όλες αυτές οι αλλαγές στην Ευρώπη σε επίπεδο οικονομίας θα βοηθήσουν την ίδια την κοινωνία. "Όλοι ξέρουμε πως και ανάπτυξη μπορείς να έχεις και απασχόληση μπορείς να έχεις, αλλά να έχεις κακοπληρωμένες δουλειές ή να έχεις θέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία προοπτική να βελτιωθούν", είπε ο κ Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: "Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Γι αυτό συζητάμε στο αναπτυξιακό μοντέλο για το πως θα υπάρξει αύξηση στον κατώτερο μισθό, πως θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και πως θα δώσουμε δύναμη στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο μέλλον".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσακαλώτος
SHARE:

24Media Network