'Συμμάχους' στη Ρώμη για τις ελληνικές θέσεις βρήκε ο Τσακαλώτος

Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on Nov 14, 2015. /         Hilton        ,   14  2015.
Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on Nov 14, 2015. / Hilton , 14 2015. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Αξιολόγηση και χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τον Ιταλό ομόλογό του – Επί τάπητος και ανεργία ασφαλιστικό, μεταναστευτικό, πορεία Ευρωζώνης – Για εξαιρετικό κλίμα στην ιταλική πρωτεύουσα κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος – και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης – αλλά και το θέμα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Eυκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση – που έλαβε χώρα στη Ρώμη, τον πρώτο σταθμό της εξαήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Τσακαλώτου – πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Κατά τις πληροφορίες, στη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Παντοάν τέθηκαν, ακόμη, επί τάπητος τα θέματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ακολουθεί

Από τη Ρώμη ξεκίνησε σήμερα η δύσκολη αποστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις που εκτείνονται από το ασφαλιστικό μέχρι και την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος θα γυρίσει μέσα σε έξι μέρες τη μισή Ευρώπη, με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα δεν είναι πρόσθετα μέτρα, αλλά μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

Ο μαραθώνιος επαφών του κ. Τσακαλώτου τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:

- Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Συνάντηση στη Λισσαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο.

- Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.

- Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ.

- Τρίτη 12 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Αμστερνταμ με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

- Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τσακαλώτος στη Ρώμη. Μπαίνει στην αρένα της διαπραγμάτευσης. Όχι νέα μέτρα, ναι σε ελάφρυνση χρέους

SHARE:

24Media Network