ΤτΕ και κέρδη ομολόγων κάλυψαν την τρύπα των 600 εκ. ευρώ στα έσοδα Μαρτίου

ΤτΕ και κέρδη ομολόγων κάλυψαν την τρύπα των 600 εκ. ευρώ  στα έσοδα Μαρτίου
Eurokinissi

Το πρωτογενές πλεόνασμά στο τέλος Μαρτίου έφτασε τα 595 εκ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση 69 εκ. ευρώ. Στα 12 έως 14 δισ. ευρώ οι ταμειακές ανάγκες ως τον Ιούνιο.

Παρά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού το πρωτογενές πλεόνασμά στο τέλος Μαρτίου έφτασε τα 595 εκ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση 69 εκ. ευρώ έναντι του στόχου με έσοδα και δαπάνες να παρουσιάζουν οριακή απόκλιση από το στόχο.

Αρμόδια πηγή του  υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι παρά την μικρή απόκλιση τα τακτικά φορολογικά  έσοδα είχαν απόκλιση περίπου 600 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο σε σχέση με το στόχο. Από τις αναστολές υποχρεώσεων η απώλεια ήταν περί τα 200 εκατομμύρια. Σε ότι αφορά τον τρέχοντα μήνα η ίδια πηγή τόνισε ότι η τραπεζική αργία επηρεάζει την εικόνα του Απριλίου προς το παρόν. Σημείωσε επίσης ότι από τον Απρίλιο αρχίζει η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 20 δις ευρώ που είναι τα τραπεζικά υπόλοιπα των οργανισμών του  δημοσίου . Από τον Μάιο αρχίζει η μεγάλη χρήση του. Από το συνολικό ποσό αξιοποιήσιμο είναι το σύνολό του αλλά υπάρχει η πρόνοια για ένα απόθεμα 1 -2 δις ευρώ

Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε ανάγκη περί τα 12-14 δις ευρώ του «μαξιλαριού». Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα μέτρα και οι απώλειες εσόδων. Αλλά και η χρηματοδότηση από την ΕΕ που μπορεί να έχει χρονική απόκλιση περίπου 2 μηνών.

Στα 12-14 δις των χρηματοδοτικών αναγκών υπολογίζονται και τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται και τα σχέδια για τομεακές παρεμβάσεις  πχ  στον τουρισμό που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες .

Σε ότι αφορά το μέγεθος του χρέους η ίδια πηγή τόνισε ότι αυτό που θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία αποκλιμάκωσης του είναι περισσότερο η μείωση του ΑΕΠ και λιγότερο ο πρόσθετος δανεισμός ο οποίος θα είναι περιορισμένος Σχετικά με την χρήση του μαξιλαριού το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 15.7 δις ευρώ η ίδια πηγή   σημείωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση. Αν και το μαξιλάρι αυτό δημιουργήθηκε για τέτοιες κρίσεις  την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρει ο ESM .

Ο προϋπολογισμός

Συμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέρισμα των 779 εκ ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, είσπραξη 251 εκ. ευρώ από κέρδη ομολόγων αλλά και οι εκπτώσεις 25% για την εμπρόθεσμη εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαρτίου οδήγησαν σε υπέρβαση εσόδων κατά 400 εκ. ευρώ παρότι ο μισός μήνας κύλησε μέσα σε περιοριστικά μέτρα

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  11.204 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 64 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12.262 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.058 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 74 εκατ. ευρώ από το στόχο (984 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 92 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.647 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 403 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2020 εισπράχτηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 779 εκατ. ευρώ που αφορά το μέρισμα (528 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από ANFAs & SMPs (251 εκατ. ευρώ), που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί τον Απρίλιο 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.982 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 475 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Μαρτίου 2020 ανήλθαν σε 335 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (339 εκατ. ευρώ).

 Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 ανήλθαν στα 12.926 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 125 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (13.050 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η υποεκτέλεση των δαπανών αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 98 εκατ. ευρώ και

β) η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Με αντίρροπο χαρακτήρα (αυξημένη δαπάνη σε σχέση με τον στόχο) κινήθηκαν οι πληρωμές για τόκους κατά 109 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 172 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών στο σκέλος του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 264 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Μαρτίου 2020 ανήλθαν στα 4.262 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 50 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.212 εκατ. ευρώ).

 Με βάση τα παραπάνω το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα ύψους 1.722 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.782 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα