Βαρουφάκης: Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε σκληρές και πολύ σκληρές επιλογές

Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις των δανειστών. Ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές που δεν θα είναι βιώσιμη και παραδέχεται ότι "έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας" για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των Θεσμών

Οι απαιτήσεις για αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας ως προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας βάζουν τη χώρα σε μια "αδύνατη θέση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

"Είμαι κατά της αύξησης του εταιρικού φόρου αλλά και πάλι είμαι κατά της αύξηση των φόρων στα ξενοδοχεία και κατά της περικοπής των συντάξεων για ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας", δήλωσε ο Βαρουφάκης στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE.

"Αυτά τα θέματα βάζουν εμένα και την κυβέρνησή μου σε μια αδύνατη θέση, έχοντας να κάνουμε μια πολύ κακή επιλογή ανάμεσα σε πραγματικά σκληρές, δύσκολες κακές επιλογές".

Ο Βαρουφάκης είπε ότι ενώ η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, η χώρα δεν θα υπογράψει μια συμφωνία με τους πιστωτές που ο ίδιος θα θεωρεί "μη βιώσιμη".

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει απαιτήσεις στις οποίες ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει, ο Βαρουφάκης είπε: "Απολύτως, απολύτως".

"Η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει τον εαυτό της για να ικανοποιήσει κάποιες μάλλον περίεργες απαιτήσεις από τους θεσμούς", είπε.

Το πακέτο λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα θα καταστρέψει τις πιθανότητες της χώρας για ανάπτυξη και θα καταστήσει την αποπληρωμή των χρεών της πολύ δυσκολότερη, είπε.

«Άρα, όταν μου ζητείται να βάλω την υπογραφή μου στο τέλος μιας συμφωνίας που είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη, δεν πρόκειται να το κάνω», είπε ο Βαρουφάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βρυξέλλες, ΔΝΤ, ΕΚΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, η απόσταση Ελλάδας - δανειστών

Βαρουφάκης: Κάποιοι υπουργοί επέκριναν την πρόταση των Θεσμών

SHARE:

24Media Network