Βενιζέλος: Εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα. Βγαίνουμε από την κρίση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ)
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ) EUROKINISSI

Για 6μηνο του πλεονάσματος, της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της οριστικής εξόδου από την κρίση, έκανε λόγο ο Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες. Η πρόοδος στο Κυπριακό

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και μας δίνει ένα μεγάλο επιχείρημα να οριστικοποιήσουμε την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το τρέχον εξάμηνο για την Ελλάδα, λέγοντας ότι όλα θα γίνουν με σειρά: «Είναι το εξάμηνο του πλεονάσματος, της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της οριστικής εξόδου από την κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αγωνιστεί ενωμένη για τους στόχους αυτούς. Συνεχίζοντας ο Ευ. Βενιζέλος εξαπέλυσε πυρά κατά των ποικίλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι επενδύουν στην κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είναι κρίμα να επενδύει κανείς στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι όποιος δεν καταλαβαίνει την απόλυτη και μοναδική ιδιορρυθμία του ελληνικού δημόσιου χρέους δε μπορεί να μετάσχει σε σοβαρή συζήτηση γι αυτό. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης της οποίας το χρέος, στη μεγάλη του πλειονότητα, βρίσκεται στα χέρια δημοσίων θεσμών και εταίρων (στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και πρωτίστως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). «Χρειαζόμαστε έγκυρους θεσμικούς συνομιλητές, με πολιτική εγκυρότητα που να είναι σε θέση να καταλάβουν τεχνικά δεδομένα», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με πρόσχημα το χρέος, να διεξάγεται πάλι ανταγωνισμός μεταξύ διεθνών θεσμών, μεταξύ του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Εξάλλου, αναφορικά με το ζήτημα του σταυρού στις ευρωεκλογές, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και ο σταυρός προτίμησης δίνει κίνητρο στην ελληνική κοινωνία για αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία των ευρωεκλογών. Όπως είπε, έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες για θεσμικές αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, για να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον τους, να καλυφθούν τα κενά των πολιτικών κομμάτων και για να σταματήσουν «οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με το διορισμό ευρωβουλευτών».

Τέλος, σε σχέση με το θέμα της μη συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές των μη κοινοτικών μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά την επιστημονική του άποψη αυτό δεν είναι σωστό και τόνισε ότι υπάρχει απολύτως σκόπιμη σύγχυση που ξεπερνά κάθε κανόνα λογικής. Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει εκδώσει αντίθετη άποψη. Εμείς δεν έχουμε κανένα πολιτικό λόγο ούτε πολιτική βούληση να αλλάξουμε κάτι που θεωρούμε ορθό και κεκτημένο, ανέφερε. Περιμένουμε από την ίδια κεντρική ένωση δήμων και περιφερειών να μας πει τί θέλει και ανάλογα με την τεκμηριωμένη απόφασή της θα δώσουμε μία λύση. Είτε να μη γίνει απολύτως τίποτα γιατί έχουμε κινηθεί στο πλαίσιο του συντάγματος, είτε να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες αλλαγές.

Τουρκία - Κυπριακό: Δηλώσεις Έρογλου στη Μιλιέτ                                    

«Να τελειώσουμε σε τρεις μήνες» κάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου, και ζητά να μην χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.

«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε. «Λόγω της επιμονής του για κοινό ανακοινωθέν , χάσαμε πέντε μήνες» είπε ακόμα σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο κ. Έρογλου χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκυπρίους », και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη Τουρκοκυπριακή Βουλή στηρίζουν την λύση . Ο κ. Έρογλου διόρισε ως διαπραγματευτή τον πρώην Ειδικό εκπρόσωπο κ. Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους προηγούμενους ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», λέει Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Έρογλου, είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη της διαδικασίας.

«Μας είπε "Σας συγχαίρουμε για τη συμπεριφορά σας" ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς».

«Οι ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κράτος, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες στην Κύπρο», είπε ακόμα ο κ Έρογλου και τόνισε ότι « Η λύση θα οδηγήσει σε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος
SHARE:

24Media Network