Βήμα – βήμα η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο των logistics

Διαβάζεται σε 4'
Βήμα – βήμα η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο των logistics
istock

Ο κατακερματισμός και η παρουσία πολλών μικρών “παικτών” ήταν μέχρι πρότινος βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σταθερά προχωρά η διαδικασία συγκέντρωσης στον κλάδο των Logistics στην Ελλάδα, όπου όπως αναφέρεται από αναλυτές, μπορεί να αποτελέσει “λοκομοτίβα” ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ένεκα της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και της παρουσίας κομβικών για την ευρύτερη περιοχή λιμένων και υποδομών, πολλοί βέβαια εκ των οποίων είναι σε διαδικασία “ωρίμανσης”, π.χ. Θριάσιο.

Τη διαδικασία αυτή επιβεβαιώνει η κίνηση του επενδυτικού σχήματος της HIG Capital, που ‘βλέπει” τον κλάδο ως “κομβικό για την ανάπτυξη υπεραξιών για τη χώρα. Έτσι, στην εξαγορά σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη Βόρειο Ελλάδα προχώρησε η Streem Global AE, που είναι υπό την “ομπρέλα” της HIG Capital, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης που υλοποιεί, ενδυναμώνοντας την ηγετική της θέση στον κλάδο logistics στη ΝΑ Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Streem Global A.E., με βάση ανακοίνωση, προχώρησε στην απόκτηση σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι, το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο της περιοχής. Το σημείο είναι σε στρατηγική θέση, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα logistics hub με σύγχρονες υποδομές και διάταξη που φιλοξενεί χύδην και παλετοποιημένα φορτία διασφαλίζοντας υψηλή λειτουργική απόδοση και παραγωγικότητα.

Βασικό πλεονέκτημά της, όπως αναφέρεται, αποτελεί η ύπαρξη σιδηροδρομικής υποδομής εντός της εγκατάστασης που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων, με χρήση τρένου, προς την κεντρική Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της διοίκησης της Streem Global που στοχεύει στην δημιουργία ενός one stop shop στον κλάδο των logistics με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα μέσω της δημιουργίας ενός ισχυρού Ομίλου εταιρειών που θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επέκταση των δραστηριοτήτων της προς το Βορρά είχε προαναγγίελει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μπήτρος, Μάλιστα ο επικεφαλής της Streem Global S.A είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορές σε Βαλκάνια, Αυστρία, Ουγγαρία και Γερμανία. Μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023, ο κ. Μπήτρος ανέφερε ότι στην Ελλάδα η Streem Global έχει ήδη εξαγοράσει αρκετές εταιρείες, με στόχο να προσφέρει το σύνολο των υπηρεσιών των εμπορευματικών μεταφορών κάτω από μια «ομπρέλα». «Μετεξελισσόμαστε σε ένα one stop shop για όλες τις υπηρεσίες logistics», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα σημαντικότερα εμπόδια που καλείται να υπερκεράσει η εταιρεία, στάθηκε στην έλλειψη επαγγελματιών οδηγών και στην ανάγκη για ανανέωση του γηρασμένου στόλου.

Η Streem Global

Όπως αναφέρεται, η Streem Global A.E. ενσωματώνει κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των logistics και μεταφορών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, διαθέτοντας δίκτυο αποθηκών, σημαντικού όγκου που επιτρέπει την αποθήκευση προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα και προσφέρει συνδυασμένες μεταφορές με χρήση θαλάσσιου, οδικού, σιδηροδρομικού και αεροπορικού δικτύου. Με στρατηγική βάση την Ελλάδα, η Streem Global είναι ο End to End συνεργάτης για υπηρεσίες αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων από και προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί την πύλη εισόδου.

Η εταρεία είναι στο σχήμα της HIG Capital για την εφοδιαστική αλυσίδα. Το επενδυτικό σχήμα έχει δυο επιχειρηματικές μονάδες, τη Streem Global και τα Ella Resorts.
Στη Streem Global έχουν ενταχθεί έξι εταιρείες από το χώρο των μεταφορών και των logistics, καθώς το σχέδιο της μετατροπής των παλαιών εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο σε ένα μεγάλο logistics center.

Στο ανωτέρω σχήμα έχουν ενταχθεί η Ορφεύς Βεινόγλου, η Μακιός ΑΕ, η Olympias Κανδύλης, η ConTrade, η Unit Shipping και η Unit Road Tracking. Να σημειωθεί ότι η εταρφεία έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και την ανάπτυξη δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας σε γειτονικές χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα