Βουτιά τιμών στα ακίνητα
Μειώσεις σημειώθηκαν στην αξία των ακινήτων αλλά και στις τιμές των οικοδομικών υλικών σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες
- 22 Ιουλίου 2009 14:34
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Aspis Real Estate η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 770 αγοραπωλησίες ακινήτων από την αρχή του έτους έως και τις 30 Ιουνίου, οι τιμές των ακινήτων στο Νομό Αττικής μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 5% έως 10%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν το μείον 25%.
Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μείωση τιμών παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών όπου το ποσοστό αγγίζει το 10%, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά 5.3%, στα νότια και ανατολικά προάστια 8%, στα δυτικά 4.75%, στα βόρεια 5.25%.
Όσον αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις με ιδιαίτερη μεγάλη μείωση στις τιμές τα ποσοστά αγγίζουν το μέιον 29% στη Γλυφάδα, 25% στα Σεπόλια, 25% στο Κορωπί, 28% στην Πλάκα, 17% στην Τερψιθέα και στο Πέραμα, 16% στην Ελευσίνα και στην Πλατεία Αττικής, 15% στη Ραφήνα, 14% στη Λυκόβρυση και 13% στη Δροσιά.
Μείωση και στις τιμές των οικοδομικών υλικών
Η πτώση των τιμών των ακινήτων και το “πάγωμα” των νέων οικοδομών φαίνεται να έχουν συμπαρασύρει και τον γενικό δείκτη τιμών υλικών για την κατασκευή κτιρίων ο οποίος τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, σημείωσε πτώση 2.8% σε σύγκρκιση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Όσον αφορά τον Ιούνιο σε σύγκριση με το Μάιο ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,1%, ενώ ο μέσος δείκτης του δωδεκαμή(νου Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) παρουσίασε αύξηση 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο (Ιουλίος 2007 – Ιουνίος 2008).